Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Frukosttips: Paleoscones med kanel och ingefära.

 
God morgon!
Har ni, liksom jag vaknat upp till en alldeles solig och klar söndag? Jag kunde i alla fall omöjligt sova när ljuset strömmade in genom fönstren vid sjutiden och hoppade (kanske var att ta i...) upp, trots en sen lördagskväll. Dags att börja ta ner persiennerna för fönstret innan man går och lägger sig minsann.
 
Älskar att baka scones på helgmorgnarna. Brukar växla mina recept mellan "vanliga" scones gjorda med vetemjöl och yoghurt och glutenfria scones med olika glutenfria mjölsorter. Basen är 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 50 g smör, 2 dl yoghurt eller mjölk och 2 krm salt. Funkar även när man bakar glutenfritt, men jag tillsätter då 1 msk fiberhusk och lite mer vätska då smeten ska vara ganska lös. Jag brukar blanda mjölsorterna - havremjöl, potatismjöl, kikärtsmjöl, rismjöl, mandelmjöl och kokosmjöl som är mina favoriter. Ibland fuskar jag till det med färdiga glutenfria blandningar som man köper i butik, men försöker undvika då de inte är så värst nyttiga.
 
 
 
I går provade jag att baka dessa paleoscones/muffins med mandelmjöl och kokos. Hittade receptet inne hos Fredriks fika. men modifierade det lite efter vad jag hade hemma i skafferiet. Till exempel hade jag brist på ägg i kylen och drog ner äggmängden från fem till tre. Tyckte att fem ägg lät lite mycket och den mindre mängden funkade utmärkt. Dessutom räckte inte min kokosolja utan jag fyllde på med rumsvarmt smör - helt paleo blev de alltså inte, men goda!
 
Här är receptet: (räcker till 6-7 scones
 

2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk ciafrön
2 tsk bakpulver
5 ägg (Jag använde bara 3 ägg)
1/2 dl smält kokosolja
Skalet av en halv citron (jag använde 2 tsk kanel i stället)
1 tsk finriven ingefära
½ tsk salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa ihop äggen med kokosolja, citron och ingefära, blanda detta med de torra ingredienserna.
4. Låt blandningen vila ca 5 minuter.
7. Klicka ut runda kakor på en bakplåtspappersklädd plåt eller i muffinsformar.
8. Baka sconesen i 12-15 minuter mitt i ugnen.

 

 
 
 
 
Om en liten stund, när vi käkat upp dagens bakade scones, har jag lovat Lillan en cykeltur ner till stranden. Tror vi laddar en utflyktskorg och tar årets första utefika. Eftersom jag inte har någon trädgård att njuta i, är jag tacksam för närheten till naturen, hav och strand. En tillgänglighet jag inte vill vara utan.
 
Önskar er alla en riktigt solig söndag!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Dina barn blir bortskämda med så mycket gott o nybakat :-)
När jag var barn så bakade min mamma allt. Det fanns inget godare än köpt skogaholmslimpa och tekakor tyckte jag då.... Mina kompisar älskade min mammas bröd o bullar för de var vana vid köpt :-)

Hoppas ni fick en härlig solig söndag
kram ❤
Kommentar postad
Lyckliga din familj som får prova en massa. Ser gott ut. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben