Mellan Södertälje och Stockholm: Apelsinkladdkaka med lakritsgrädde!

Sitter på tåget mot Stockholm och är framme alldeles strax. Ser fram emot en skön vistelse om än kylslagen.
Tänkte bara kika in och delge er receptet på den fredagskaka jag bakade tillsammans med en elev idag. Hade två smått övermogna apelsiner hemma som åkte ner i väskan innan jag rusade iväg till bussen i morse som senare blev till denna apelsinkladdkaka som jag serverade med lakritsgrädde. Apelsin och lakrits gifter sig fint tillsammans.
Här kommer receptet:

Apelsinkladdkaka med lakritsgrädde!
2 st apelsiner
4½ dl strösocker
200 g smör
3 st ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl alt glutenfri mjölblandning
4½ dl strösocker
200 g smör
3 st ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl alt glutenfri mjölblandning
Lakritsgrädde:
3 dl vispgrädde
1-2 msk (eller efter önskad styrka) rålakritspulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form med avtagbar botten. Tvätta apelsinerna och riv av det yttersta skalet på apelsinen ( ej det vita, det blir beskt ). Rör socker och ägg i en bunke tillsätt apelsinskalet och saften från båda apelsinerna. Smält smöret och låt det svalna en aning innan du tillsätter de sista ingredienserna. Rör om ordentligt. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna i någon timma före servering, servera gärna med lakritsgrädde.


Fick förresten nyss en kul limrick (ej lämpad för högläsning eller nedskrift i detta forum..haha) från mina kära kollegor som är på en personalfest jag tyvärr missar i kväll. Fick mig ett gott skratt här i tågstolen i alla fall. Jag har de bästa kollegorna. Utan tvekan!
Önskar er en riktigt trevlig helg!
Kram Cecce
Anonym
Tack snälla, ha en härlig helg/Helene
Sååå gottit ♡ ....
/Kram i vinterkylan!
/Kram i vinterkylan!
ser onekligen god ut