Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Goda blåbärsmuffins med kokossocker, citron och kardemumma.

 
 
Här ska ni få receptet på supergoda blåbärsmuffins jag bakade i helgen. Valde att byta ut halva sockermångden mot kokossocker som är ett bra och nyttigare alternativ till vanligt socker och finns att köpa i matvaruhandlen. Tyvärr är det ganska dyrt men om man vill undvika för mycket socker kan det vara en god ide att byta ut, om inte allt, så en del av det vita sockret. Ger dessutom en god smak - lite åt kolasmak.
 
Om man som jag vill baka muffinsen mjölkfria går det utmärkt att byta ut mjölk och smör mot mjölkfria alternativ. Skulle tro att det går fint att även byta mjölmängden moit glutenfri mjölmix om man vill baka dem glutenfria.
 
Älskar kombinationen citron och kardemumma, som gör dessa muffins extra goda!
 
Blåbärsmuffins med citron och kardemumma.
150 g smör eller mjölkfritt margarin
1 dl socker
1 dl kokossocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk eller havre/sojamjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
1 citron, rivet skal och saft från 1/2
100 g blåbär (100 g motsvarar ca 2 dl), frysta går bra
1 msk potatismjöl
25 g mandelspån
 
Topping:
150 g philadelphiaost eller tofutti Creamy Smooth
blåbär,ca 0,5 dl, eller blåbärssylt
2–3 msk florsocker
1  1/2 dl vispgrädde eller vispbar havre/sojagrädde
 
Sätt ugnen på 200°C.
Rör matfett och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma, citonskal, citronsaft och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Blanda blåbären med potatismjöl och vänd föriktigt ned i smeten.
Fyll smeten i en smord muffinspanna för 6 stora muffins eller i pappersformar.  Strö över mandelspånen. Grädda i ca 15 min.
Låt muffinsarna svalna i pannan innan de lossas.
 
 
 
 
Jag och H var för några helger sedan på besök på Solnäs gård som nyligen öppnat där jag bor och drivs i Kivik Musteri´s regi. En jättefin gårdsbutik och cafe där man kan köpa det mesta ur Kivik musteris sortiment. Förutom cider, äppeldryck och marmelad köpte vi en god blåbärssylt som kom väl till användning i glasyren till muffinsen. 
 
Och så blev det onsdag och jag ser fram emot ytterligare en solig dag med vårvärme som följd. I går invigde vi vår uteplats på jobb och kunde under lunchen sitta ute och vända bleka vinternyllen mot solen. Fantastiskt skönt. Äntligen liksom!
 
Önskar er alla en fin dag!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
 
Kommentar postad
Mummsigt ♡ ......
/Kram finaste!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben