Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Veganska maränger med kikärtsspad!

Veganska lakritsmaränger!!
 
 
Vaknade med ett meddelande på mobilen från fina Ramona som upplyste mig att det omöjligt gick att komma in här - på bloggen.  (Tack även ni andra som hört av er under dagen!) Sådant kan ju hända, men är oftast snabbt åtgärdat. Men efter att problemet kvarstått under hela förmiddagen fick jag meddelande från blogg.se om att min domän löpt ut och nu endast kunde återfås av ett annat webbhotell. Suck...det blev några mailkonversationer hit och dit och framåt eftermiddagen kunde Kakor och Drömmar återigen ses i cyberrymden. Något svettigt där ett tag då jag trodde att sju år ur mitt iv var försvunna. Finns väl värre saker, men för mig har denna blogg ett visst affektionsvärde som ni förstår.
 
Därför är jag ikväll extra glad att kunna ge er receptet på dessa veganska maränger. Jojomen! Man KAN göra maränger utan ägg minsann. Hemligheten heter kikärtsspad! Ni vet - spadet, vätskan som finns i konservburkar eller tetraförpackningar med kikärtor. Jag var minst sagt nyfiken på hur resultatet skulle bli, och jag blev glatt överraskad nu i kväll när vi avsmakat marängerna. Gooooda och smakar nästan som vanliga maränger! Genialt!
Och perfekt att servera till äggallergiker och veganer. 
 
Kunde så klart inte låta bli att göra några lakritsmaränger också. Jag bara tillsatte lite lakritssirap från Lakritsfabriken och vips hade jag riktigt goda lakritsmaränger.
 
 
 
Jag hade förvarat kikärtsspadet i kylen något dygn och vet inte riktigt om det är ett tips för att få en bra marängssmet. Min smet blev i alla fall precis som en vanlig marängssmet i konsistensen och behövdes inte vispas så länge.
 
 
 
Veganska maränger!
 
Så här gjorde jag:
 
1,5 dl kikärtspad
drygt 1 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
(ev lite maizena majsstärkelse)
 
Vispa upp spadet från kikärtorna till ett fint skum. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända uppåner.
Klicka ut (eller spritsa) lagom stora maränger - jag gjorde mina i storlek som en femkrona i omkrets ungefär -  på en plåt, sen skjuts in i ugnen som är 100 grader varm och grädda runt 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar tills både ugn och plåt har kallnat helt, det tar ungefär 2 timmar. 
 
Till mina lakritsmaränger tillsatte jag förutom lakritssirap en gnutta maizena majsstärkelse (ca 1 tsk till en halv sats marängsmet) eftersom smeten blev något tunnare på grund av sirapen. Vet inte om det behövs dock. Ni får prova er fram här. Mina lakritsmaränger flöt ut något, men blev lika goda!
 
 
 
 
Spännande att prova något nytt!
 
Nästa gång ska jag testa baka sockerkaka på kikärtsspad. Tänker att det ska fungera på ungefär samma sätt, men återkommer med receptet om det lyckas.
 
Hoppas ni alla haft en fin dag!
 
Kram Cecce 
Kommentar postad
Låter spännande & gottit ♡ ...
Härligt att bloggen åe igång igen!

/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben