Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Höstig päronpaj med mandel och ingefära.

 
God kväll i stugorna! Hoppas ni alla som kikar in här haft en fin tisdag. Det har jag. Lugn. Fin. Kylsagen och höstig och med lite allmänt vardagspyssel. Såsom en tisdag brukar se ut ungefär. Som jag sagt tidigare....det är ju alla de här så kallat vanliga dagar som känns extra tacksamma på något vis. De man längtar efter när livet ställs på ända och inte blir som man vill. De vanliga dagarna. De trygga. De som utgöt ryggraden i tillvaron. De som jag kan vila i. Gå på rutin. De jag uppskattar och är tacksam över. 
 
Och så har jag en alldeles utomordentligt god päronpaj som ni kan sätta händer och tänder i om ni vill prova att baka. Pajen är liksom kronan i höstens utbud av godsaker tycket jag! Alltid uppskattad och lätt att fylla med höstiga primörer som frukter och bär. Denna paj fylldes med päron, mandel och ingefära - härliga smaker att foga samman. Jag kryddade på lite extra med ingefära så det blev lite extra sting men det gör man som man vill. Bakade den mjölkfri, vilket gick bra och serverade med soyagrädde! Annars kan creme fraiche smaksatt med honung funka bra liksom vanlig vispgrädde eller vaniljsås.
 
 
 
Päronpaj med mandel och ingefära
 
125 g smör, rumsvarmt (eller mjölkfritt margarin)
180g vetemjöl (3 dl)
0,5 krm salt
0,5 dl strösocker
 
Fyllning:
200g mandelmassa
2 dl creme fraiche eller Oatly fraiche
2 ägg
0,5 dl florsocker
1 msk färskriven ingefära
2 päron
3 msk flagad mandel
 
 
Smula smöret i en bunke och tillsätt mjöl, salt och socker. Knåda till en smidig deg eller använd matberedare.
Tryck ut degen till en platta och lägg den mellan två smörgåspapper. Kavla ut degen till en rundel ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen mot kanterna. Ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
 Riv mandelmassan. Rör samman creme fraiche, ägg, florsocker och ingefära och häll i det förgräddade pajskalet.
Kärna ur och skär päronet i klyftor. Lägg dem i ett mönster ovanpå fyllningen. Strö på mandeln. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter till fyllningen har "stannat". Servera pajen ljummen. Gärna med honungssötad cremefraiche. 
 
 
 
Mums!!
 
Nu ska denna kvinna snart hoppa i säng. Sov dåligt i natt och det känns som jag har extra sömn att hämta igen. Dessutom kommer H till skåne i morgon för att jobba några dagar, vilket jag så klart ser fram emot. Bäst att vara pigg alltså!
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig tisdagsafton.
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben