Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tre i en! Kolakaka med choklad, lakrits och jordnötter.

 
Ikväll har arbetsbänken i köket varit fylld med mjöl och smör och kakao. Ja...också med klibbigt smul av sönderhackad turkisk peppar. Åh...detta godis som jag älskar mer än vad som är nyttigt. I kväll hade jag också hjäp av en hjälpreda - Rebecca, nyss fyllda 13 - och vars födelsedag vi ska fira ordentligt i morgon. En insikt om att hon sitter klistrad alldeles för mycket vid sin mobil (plötsligt händer det) fick henne att ge sig i kast med praktiskt görande (läs bakning) och knådade fram en skön chokladdeg som formades till rullar, plattades ut och grräddades till chokladsnittaröverströdda med ömsom pärlsocker, ömsom turkisk peppar. 
Kakorna kommer serveras i morgon till födelsedagsfika tillsammans med en del andra kakor, scones och tårta.
 
Tänkte dock ge er receptet till några andra kakor som jag bakde för några helger sedan. Klassiska kolakakor men med olika fyllningar. Tre olika kakor med en och samma deg. Genialt! Klassisk kaka med i ny tappning.
Dessutom lätta att baka och lätta att äta. 
 
 
 
Kolasnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
Lakritssnittar
1 ½–2 tsk lakritspulver
 
Chokladsnittar
20 g mörk choklad, finhackad
 
Jordnötssnittar
ca 0,5 dl hackade jordnötter
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar. Smaksätt varje del med valfri smaksättning. Rulla sedan varje del till en rulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut rullen något med fingrarna.
Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten.
 
 
Bakning i kväll alltså. I morgon firar vi denna dams 13 årsdag:
 
 
Den sista i raden fördelsedagskalas för detta året, vad gäller mina egna ungar. Tre av fyra fyller år inom loppet av några veckor, så det har blivit en hel del kalasande och tårtätande. Trevliga saker, men ibland lite mycket av det goda.
I onsdags festade vi på brownietårta med hallonmousse -  en riktigt god tårta, mjölkfri dessutom så även H kunde få sig en bit när han anlände framåt kvällen.
 
Och så blev det fredagkväll, det är dags för dagens sista nyhetssändning på tv, kroppen slappnar av och jag ser fram emot helg. En brittsommarhelg då temperaturen förväntas fortsätta kring de tjugo grader som vi förärats med den senaste dagarna. Förutsättningarna är goda för en vacker helg, vilket känns extra välkommet när man spänt musklerna ända in i mål.
 
Kram Cecce