Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Drottningtårta med mandel och potatis.

 
Godkväll!
 
Söndag har redan blivit till måndagskväll och jag kan inte annat tycka att tiden rusar lite för snabbt ibland. En vacker vårdag passerat i jobb, bussfärder, pizzabak och bak av tårtbottnar. I sin korthet, ungefär så. Lillans dansande på köksgolvet i en rosa sjal, mimande till Måns Zelmerlöws Heroes får mig att småle och understryka den feelgoodkänsla som präglat sinnet under hela dagen. Måhända är det ljuset och våren som får mig på gott humör, eller en allmän insikt om livets förträfflighet. Kanske båda.
 
 
 
 
Ikväll ska ni dock få receptet på en kaka jag bakade i lördags. Drottningtårta. Blev nyfiken då jag såg att kakan innehöll kokt potatis vilket avviker från de recept jag vanligtvis brukar använda.Kokt potatis var en ingrediens som var vanlig förr i tiden och bra om man har potatis över i kylen.
Förutom potatis innehåller kakan både mandel och bittermandel vilket gör att kakan har en mazarinliknande smak. Blev hur som helst saftig och god. Eftersom den inte innehåller något vetemjöl är den glutenfri.
 
 
 
 
Drottningtårta
 
4 ägg
300 g strösocker
200 g mande
8 bittermandlar
2 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
100 g smör
4 kokta potatisar (inte färskpotatis)
 
Glasyr:
2 msk vatten
100 g florsocker
 
Garnering
Hackad mandel (jag använde pistagemandel)
 
Vispa ägg och socker pösigt. Mal mandeln och blanda samman med bakpulver och potatismjöl. Riv potatisen fint. Rör smöret mjukt. Tillsätt mandelblandningen i smöret, därefter äggsmeten och sen potatisen. Häll massan i en smord och bröad 25 cm bred form. Grädda i 165 grader i ca 45 minuter. Glasera tårtan när den har kallnat. Strö över hackad mandel.
 
 
 
 
 
Smaklig spis!
 
För övrigt:
 
En tårtbotten om dagen fram till påsk att lägga på hög i frysen. Det är så upplägget ser ut (ungefär) inför stundande påsköppethållande av cafeet. I kväll bakade jag således bottnar till en prinsesstårta. Annars börjar förberedelserna inför cafeöppningen falla på plats. Annonser är klara att publiceras, klänningstyg är bestämt, personalrekrytering klar, tomtarna nerplockade från fönsterkarmarna och snart nog återstår bara bakverken som ska bakas och färdigställas. Som sagt...det lär bli en hel del bakning de kommande två veckorna.
 
 Dansen på köksgolvet slut och det är dags för sänggående för vissa av oss. Önskar er alla en god fortsättning på måndagskvällen. Hoppas ni haft en fin dag.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ser ljuvligt ut! :) Varför just potatis ?
Svar: Potatis var en ingrediens man använde förr och som lämpar sig bra i kakor:-) Innehåller ju stärkelse som binder ihop. /Cecce
cecce
Kommentar postad
Hej fina!, Vilka vackra foton!
Kram
Lisa
Kommentar postad
Underbart gottit & jag ser riktigt din lilla dansa till Måns Zelmerlöws Hero ♡ ...
/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben