Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Vegansk marängjordgubbstårta!

 
 Den här tårtan bakade jag för några helger sedan inför ett födelsedagskalas. Tårtan är en variant på min bästa jordgubbstårta, men provade att göra den vegansk...det vill säga utan ägg, smör och vispgrädde. Resultatet blev riktigt bra! Istället för den vanliga vaniljsmörkrämen gjorde jag en citroncurd vilken blev ganska fast i konsistensen så jag blandade upp den med soyavispgrädde tills den blev lagom krämig. Cirtonkrämen blev en fin smakbrytning till den söta marängen. I marängsmeten använde jag kikärtsspad (spadet från en tetrapck kikärter). Smakar nästan som vanlig maräng!! Perfekt!!
 
Här ska ni få receptet. 
Börja med att göra citroncurden som gärna ska stå i kylen över natten.
 
 
Vegansk Marängtårta med jordgubbar 
 
 
Citroncurd
2½ dl citronsaft + skal (3 - 4 st citroner)
½ dl majsstärkelse
1½ dl strösocker
100 g margarin

Riv först det allra yttersta lagret skal från citronerna, inkludera inte det vita lagret. Dela sedan citronerna i hälften och pressa ut saften. Ställ undan 1 dl av citronsaften för att röra ut majsstärkelsen i. Koka upp resterande 1½ dl citronsaft, skal, sila sedan bort skalet från citronsaften. Häll ner majsredningen och strösockret och koka upp under omrörning tills redningen tjocknat. Ta av från plattan när blandningen tjocknat och häll ner tärnat margarin. Rör tills margarinet smält och häll upp i en ren burk och låt svalna innan den ställs in i kylskåpet. Curden stelnar efter ett par timmar i kylskåp så se till att förbereda i god tid om du ska fylla tårtor. 
 
 
Marängbottnar
1,5 dl kikärtsspad (spadet som finns i en burk/terta med kikärtor)
1 tsk citronsaft
2 dl strösocker (vispa i lite i taget)
2-3 dl rice crispies (Kellogs) Om ni vill göra en glutenfri maräng använd i stället Sempers Crispy Rice
 
 
Värm ugnen till 175°C. Vispa upp kikärtsvatten med citronsaft tills du får mjuka toppar, det tar någon minut upp till ett par minuter beroende på visp. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner. (Precis som äggmaräng!). Rör ner 2 dl-3 dl rice crispies försiktigt i smeten. 
 
Bred ut smeten jämnt i formen av en rektangel på en bakpappersklädd långanna, markera ut mitten med en kniv och SÄNK UGNSTEMPERATUREN TILL 100°C. Gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 1,5 -2  timmar och låt sedan svalna helt i ugnen som stängs av. Bottnen lossnar lättare från pappret när den har svalnat i ugnen men kan vara lite klistrig i mitten. Dela bottnen försiktigt i två lika stora delar. 
 
Montering:
 
1-2 dl soyavispgrädde till fyllning + 3 dl till garnering
 
Blanda ut ca 1 dl lemoncurd med 1-2 dl soyagrädde visp till en fluffig citronkräm. Smaka dig fram till önskad citronstyrka och konsistens. Om krämen smakar för mycket citron, fyll på med mer grädde. Bred krämen på ena marängbottnen. Lägg på den andra. Vispa ca 3 dl soya- eller havregrädde fluffigt och bred på överst. Toppa med färska jordgubbar eller andra färska bär. Garnera gärna med citronmeliss.
 
 
 Lycka till!
 
En användbar tårta perfekt inför vårens och sommarens alla tillställningar!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Mmmm så gott det ser ut. Kram Anette
Isabelle
Kommentar postad
Hur många personer skulle du uppskatta att denna räcker till?
Svar: Hej!Jag uppskattar att den räcker till ca 10 personer!

Mvh Cecilia
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben