Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lättbakad och glutenfri kardemummakaka med jordgubbar.

 
Varför krångla till det?
 
Ibland undrar jag....om inte det enklaste är det godaste. Eller var det närvaron av min fina vän från Oskarshamn, sällskapet och närvaron i samtalet som gjorde att en vanlig kardemummakaka smakade ljuvligare än vanligt. Denna fredagseftermiddag, då skolavslutningens ljuvliga sötma klingat av en smula och solen strålade in genom balkongfönstren. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som var vad. Klart är att en enkel kardemummakaka kan smaka riktigt gott, och piffar men upp den med färska svenska jordgubbar och vispgrädde därtill blir det en len uppevelse i gommen. Det må jag säga.
 
 
Kakan, bakades snabbt ihop i arla morgonstund, när paniken över att inte ha något bjudbart på lager var ett faktum. För det tar sannerligen inte många minuter i anspråk att få till en anständig kardemummakaka. Inte ens ägg behövs, vilket gör den till ett veganskt alternativ i kaksammanhang. Det enda som behövs egentligen är hela kardemummakärnor som stöts i en mortel, för att få en tydlig smak på härligheten.
Valde även att göra den glutenfri - mest för att jag gäran tränar mig i det som jag inte behärskar så bra. Men - god blev den även uten vanligt vetemjöl och jag tror jag fortsätter baka den så. Med glutenfri mjölmix blandat med maizena majsstärkelse och hela kardemummakärnor.
 
Jordgubbarna med sin sötsyrlighet blev en god smakbrytning i det söta.
 
 
 
Kardemummakaka
 
3 dl vetemjöl
eller
2 dl glutenfri mjölmix + 1 dl maizena majsstärkelse
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1-2 msk malda kardemummakärnor
150 g smör (mjölkfritt om man så vill)
1,5 dl mjölk (havremjölk går också bra)
 
Ovanpå: Kanel och pärlsocker
 
Blanda i en skål mjöl, socker, bakpulver och kardemumma. Lägg i smöret och pressa med en gaffel mot skålens kant, tills det hela är en smuldeg (eller använd händerna). Tillsätt mjölk och rör tills allt blandat sig.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, och strö över kanel och pärlsocker. Grädda ca 30 minuter, eller tills kakan är torr när du känner med  en sticka.
 
Servera ljummen, ev med jordgubbar och en klick grädde.
 
 
 
 
En behaglig stund på balkongen med kardemummakaka, jordgubbar och en kär vän.
 
 
 
Anita - min följeslagare genom livets berg å dalbana, de senaste trettio åren. Fantastiskt att få ha en vän som alltid finns där. Oavsett. Dimma. Storm. Solsken. Som orubbligt och outröttligt står ut med mina upptåg...haha! Hon borde ha medalj vid det här laget!
Fint att ha dig här, om än en liten stund!
 
Och nu är det måndagseftermiddag. Solen har bestämt sig för att gömma sig bakom tunga regntunga moln och vinden känns helt plötsligt kall. Perfekt för en kväll med tvätt och allmänt uppröjande aktiviteter.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Woooo så gottit & Kraaaam finaste!
Y
Kommentar postad
Gott utan socker i smeten....?😉
Svar: suck....jag är hopplös! 1,5 dl socker ska det va. Ska ändra medelbums!Kram!!
cecce
Anna
Kommentar postad
Kul att ha hittat din fina blogg! Ska det inte vara något socker i kardemummakakan?
Svar: Men oj!! Tack för att du sa till! Klart det ska vara socker:-) 1,5 dl strösocker ska det klart va! Kram till dig!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben