Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfri saffranskaka med lingongrädde och historien om nyckeltjuven.

 
Ytterligare en tidig morgon här vid köksbordet med kaffekopp och stearinljus som ända sällskap. Och så datorn förstås. Detta fenomenala redskap som numera är en institution i väskan och en följeslagare i de flesta av dagens göromål.
Något tungt att stiga upp ur dunbolstren i mörkret, men att lägga om rutiner kostar på, gissar jag. All förändring är jobbig. Annars hade det inte varit en förändring. Eller hur?
 
Någon hade namnsdag i går, och jag passade på att bjuda mina arbetskollegor på årets första saffranskaka. Ett litet infall jag fick under eftermiddagen och letade snabbt upp ett recept på en lättbakad glutenfri saffranskaka inne hos tidningenhembakat. Kika in där om ni behöver uppdatera er receptamling. Finns massor av bra recept när inspirationen tryter! Jag gjorde inga justeringar utan körde receptet rakt av, vilket ledde till en god kaka till eftermiddagsfikat med tydlig saffranssmak. Dock kortade jag ner gräddningstiden till 30 minuter....och det gäller att ha koll på tiden. Finns en risk annars att den blir torr. Ligongrädden till, var pricken över i. Sött möter syrligt i en härlig kombination. 
 
 
Glutenfri saffranskaka

175 g smör
1 kuvert saffran (1/2 g)
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mandelmjöl (70 g)
1 dl potatismjöl (80 g)
2 ½ dl glutenfri mjölmix,  t ex Semper fin mix (150 g) 

Lingongrädde
1 ½ dl lingon
¾ dl strösocker
2 dl vispgrädde

Garnering
florsocker 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå i några minuter. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt den svalna.

Lingongrädde: Rör ihop lingon och strösocker i en skål. Låt det stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen i den.

Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.

 
Och så fick jag en stoor chokladask av sonen som arbetar på Netto i går kväll. Tack!! Så snällt!
Nåja...nu har den fina namnsdagsgesten en historia bakom sig som kanske inte är lika vacker som gesten i sig, då den började i vredesmod. Undertecknad hade bestämt sig för att idka träning i träningsrummet i bostadsområdets träningslokal, men när jag skulle tåga dit upptäckte jag att nyckeln till träningsrummet var borta. Hm...ingen vidare kul upptäckt när man tagit sig igenom både träningsbeslut och omklädning och var träningsladdad. Misstänkte vem som var boven i dramat och nyckeltjuven jagades fatt i mobilen. Det är nämligen inte första gången Nettoarbetaren råkar få med sig nyckeln till jobbet. Efter en något från mamman arg smskonverstion, satte jag mig i vredesmod i bilen för att åka den halva kilometern till matbutiken för att hämta nyckeln. Ty har jag bestämt mig så har jag! Tågade således med bestämda steg in på Netto och roffade åt mig nyckeln från en förläget leende son som troligen skämdes en aning över sin vilt framfarande moder. När jag gick ut ur butiken passade jag på att väsa till kollegan i kassan att han kunde hälsa min son att någon hade namnsdag i dag och förlåtelsefaktorn skulle höjas något om detta uppmärksammdes vid sonens hemkomst! Därav denna chokladask....haha! Tack! Vid tidpunkten för mottagandet av namnsdagschokladen hade dock mammahjärtat intagit en mera mjukgörande hållning och allt var glömt.
Lite vardagstrivialiteter i hemmet sådär.
 
Nu vaknade en sömndrucken dotter och det är dags för mig att packa ner den här datorn och ta tag i dagen. 
Trevlig onsdag till er alla.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben