Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Min bästa saffranskaka med kaneltäcke!

 
Jag hamnar onekligen tillbaka hit. I saffranskakan från helgen, tillika en av mina favoritkakor i juletid. Ett recept jag tilldelat er tidigare men som förtjänar en uppdatering i receptminnesbalken. Den går utmärkt att baka mjölkfri genom att använda mjölkfria alternativ då det idag finns gott om växtbaserade produkter. Hands-up för det!
Förra julavslutningen här på jobbet bakade vi den även glutenfri, dubblerade receptet, bakade i långpanna och skar i rutor. Finemang om man är många.
 
Lingonen på toppen ger en fin smakbrytning till saffran och allt det söta.
Servera med grädde om ni vill!
 
Favorit i repris alltså:
 
 Saffranskaka med kaneltäcke
 
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 g saffran, 1 pkt
3 dl filmjölk
 
Topping
200 g smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kanel
 
Ev dekoration
2 dl florsocker
1 - 1,5 msk vatten
lingon
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker krämigt. 
Tillsätt äggen, vispa mellan varje ägg.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten.
Tillsätt saffranet tillsammans med filmjölken i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
Topping: Blanda smör och socker. Blanda i vetemjöl och kanel. Toppa kakan med blandningen.
Grädda kakan ytterligare 15 minuter. Låt svalna.
Dekorera eventuellt kakan med glasyr och lingon.
 
 
 
Tisdagskram
Cecce