Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Två goda ting: Solsidan och Saffransbutterkaka med mandel, apelsin, vaniljkräm!

 
Glad Lucia till er alla!
 
Mina ynglingar på hemmaplan avböjde vänligt men bestämt mitt sedvanliga lussande med skönsång iförd vit nattsärk under morgonens tidiga timmar. De tyckte det räckte..typ...eller hur de nu uttryckte sig. Kan inte riktigt förstå varför, men jag mottog deras önskan med viss förnöjsamhet och en aningen lättnad över att slippa idka ensamt luciatåg...haha! 
I stället har jag firat lucia i kommunal institutionsbyggnad med arbetskollegor och elever genom att bränna motorn i kollegans medtagna hushållsassistent från sjuttiotalet, när jag var ifärd med att baka lussebullar med kraftig rökutveckling som följd. Why me? Nåja...kollegan tog detta (tillsynes) med ro och degen arbetades klart förhand och utvecklades såsmåningom till ljuvliga bullar! Mmmm....älskar saffran! Och bullar!
 
Och mitt i föregående inlägg utlovade på saffransbutterkaka ska ni får här:
Perfekt att baka så här i adventstsider. Receptet har jag lånat av Roy Fares men bakade dem mjölkfria vilket går bra. Även vaniljkrämen gjorde jag mjölkfri och använde havremjölk i stället för standardmjölk. Uteslöt chokladen men de blev goda ändå.
 
Saffransbutterkaka med mandel/apelsinfyllning och vaniljkräm
 
Fyllning:
300 g mandelmassa
200 g smör, rumstemperatur
25 g ljus sirap (0,5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
mjölkchoklad
apelsin
 
Vaniljkräm
60 g äggula (3 st)
60 g socker (0,75 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör (osaltat)
 
Fördeg: 
500 g mjölk (5 dl), rumstemperatur
1 g saffran
30 g jäst
180 g strösocker (2 dl)
500 g vetemjöl (8 dl)
 
Tillsätt i fördegen:
150 g smör, rumstempererat
6 g salt (1 tsk)
320 g vetemjöl (5,5 dl)
 
Gör så här:
 
Fyllning:
Blanda mandelmassan med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i ljus sirap och vaniljsocker.
 
Vaniljkräm:
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna ner i mjölken. Koka upp mjölk, frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt. Det går bra att göra vaniljkrämen dagen innan.
 
Fördeg:
 
Värm på mjölken lite lätt tillsammans med saffran. Smula ner jästen i din degblandare och häll över mjölken. Blanda runt tills jästen löst upp sig.
Blanda i strösocker och 8 dl av vetemjölet, knåda till en lös och fin en deg. Har du en köksassistent rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5-10 minuter på låg hastighet. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 20 minuter.
Blanda i resterande ingredienser som smör, salt och 5,5 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
Smörj två runda springformar med smör på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten.
Kavla ut degen 3 mm tjock, bred på mandelfyllning, riv över lite mjölkchoklad och apelsinzest, rulla ihop till en rulle. Dela degen i 16 lika stora bitar och lägg åtta bitar i varje form med den skurna sidan uppåt. Lägg en duk över och låt jäsa 60-80 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader. Pensla kakorna med ägg och strö över pärlsocker. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.
 
 Degen ovan har jag använt att göra de mera traditionsenliga lussekatterna på, och som vi avnjutit under dagen!
 
 
 
Till sist - för att kompensera upp allt det sötebrödsaktiga -  två suddiga mobilbilder från gårdagen då jag och mina två yngsta var på bio och tittade på filmen Solsidan! Lite pinsamma-mamman-bilder, men filmen var bra och vi hade många goa efterskratt i bilen på vägen hem. Samtidigt fanns det en hel del allvar under ytan som inte gick att missta sig på. En sevärd och bra film för alla som gillar Solsidangänget!
 
 
I kväll ska jag ägna mig åt både tvättider och förberedelser inför det som komma skall. Julen.
Helgen ska tillbringas i Stockholm i huset vid skärgården och glada sammankomster med vänner därtill. Kaka ska bakas och julklappar inhandlas.
 
Det är mycket nu.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Åh, vad gott :D
Kommentar postad
Kakan ser underbart god ut! :)