Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Redo för nya tag och recept på härligt chokladig kaka med kolasås.

 
Lite skrivkramp. Ja...det kan man ju drabbas av lite då som nu. Igår när jag satte mig vid datorn lyste bokstäverna med sin frånvaro och det gick inte att få ner något vettigt, what so ever. Kan bero på att det var första arbetsdagen efter jullovet och att kropp och hjärna var allmänt motvilliga att komma igång. Dagen förlöpte hur som helst ganska bra. Det var kul att möta elever och kollegor och det känns trots allt bra att få luta sig tillbaks i rutinernas trygga gång. Försökte forma i hop tankarna i min nya almanackas blanka blad. Göra upp planer. Ställa mål. Allt det där som hör till när man känner sig redo för att ta nya tag. Förändring tar tid och det gäller i mångt och mycket att skynda långsamt i det strävansmål jag satt upp för mig själv. Vi får väl se vart vindarna bär under 2017 som jag nu går in i med öppet sinne. Det finns alltid mer att lära. Mer att upptäcka. Mer kanter att slipa. Mer att utforska om mig själv. 
 
 
 
Tänkte ni skulle få receptet på kakan/tårtan jag bakade till nyårsafton. En härligt chokladig och saftig chokladkaka som kan ätas när som helst. Inte bara till nyår. Över kakan brer man ett lager med kolasås och dekorerar med exotisk frukt som bryter det söta med sin syrlighet. En festlig dröm som kan serveras vid de flesta tillfällen.
Går även bra att göra mjölkfri om man byter ut smör och vispgrädde mot vegetabiliskt alternativ)
 
ca 12 bitar
 
200 g smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl muscovadosocker
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
 
Kolakräm:
3 dl vispgrädde (eller soyavisp)
1,5 dl muscocvadosocker
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad (ev mjölkfri)
150 g smör (eller mjölkfritt margarin)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till kakan i en kastrull. Dra i från värmen och rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
Häll i smord form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nerdre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite mjuk i mitten. Låt svalna.
 
Blanda alla ingredienserna till kolakrämen utom smöret, i en gryta. Koka tills den tjocknat, det tar 30-40 minuter. 
rör ner smöret och låt svalna. Bred över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
Lägg tårtan på ett fat och garnera med exotiska frukter, tex physallis, passionsfrukt, sharonfrukt eller färska fikon.
 
Ät. Njut!
 
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben