Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Rustik äppelpaj med mandelmassa och farinssocker.

 
Skön fredag har hunnit övergå i skön lördag och vi springer fortfarande så här en bra bit efter lunchtid i pyjamasliknande klädnad och pysslar med lite av varje. Och syrran i Malmö väntar på att vi ska bli klara så vi tillsammans kan bege oss till det planerade besöket på Emporia för klädspaning och annat skoj.
 
Men innan dess tänkte jag bjuda er på ett recept på äppelpaj med pajskal fyllt med krämig mandelmmasa och äpplen toppat med farinsocker. Vi bakade kakan på jobb igår. Då med glutenfritt mjöl, vilket fungerade bra.
Pajdegen uppträder något annorlunda än med vanligt mjöl, bland annat blev färgen ljusare och konsistensen mjukare men det var hur gott som helst. Naturligtvis serverade vi den med lakritsgrädde (vispgrädde, äggulor och lakritsgranulat) då till och med vår chef börjat efterfråga lakrits vid mötessammankomsterna. Haha...tror faktiskt jag kan titulera mig lakritsambassadör vid det här laget.
 
 
 
Pajdeg:
 
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
Fyllning:
 
4 äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
 
Ugn: 225 grader
 
Sätt ugnen på 225 grder. Blanda samman ingrediensrna till pajdegen. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
 
Kärna ur och klyfta/skiva äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
 
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i ca 30 miuter. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
 
Obs! Om ni bakar med glutenfritt mjöl, förgrädda gärna pajskalet några minuter innan fyllningen hälls i.
 
Receptet har jag lånat från Allt om Mat.
 
 
 
Vad är godare än en smarrig äppelpaj när höstmörkret börjar falla på?
 
 
Smaklig spis!
 
 
 
Och innan jag fäller i hop den här datorn och beger mig till Emporia i Malmö
bjuder jag er på en bild jag tog under seneftermiddagen i går.
Visst ä det vackert ute nu?
Älskar den här tiden.
 
Försök inte kontrollera livet. Gör bara det bästa av livet just nu.
 
Kram Cecce
 
 
 
 
Y
Kommentar postad
Mumsigt, älskar ALLT som är bakat med äpple! Ha en trevlig eftermiddag/kväll! Kram!
Kommentar postad
Waoooooooo...Fantastiskt vackert foto med båt mm & jaa älskar denna årstid som kommer nu <3
God äppelpaj mé/Lördagskram Annmi
Kommentar postad
Tack för receptet! Äppelpaj är bland det godaste :)
Vilken vacker bild på båten och havet!
Hoppas du fyndat på Emporia idag. Kanske något till höstgarderoben.
Jag som är en fan av klokord gillar ditt "Försök inte kontrollera livet. Gör bara det bästa av livet just nu" Verkligen klokt!
Kram och ha en go lördagkväll!
Kommentar postad
Jag njuter alltid lika mycket av dina bilder och dina recept får mig att dregla;-) synd att man inte äter kakor o godis ibland kan jag tycka.

Kram
Kommentar postad
Här bakade jag och Luran en äppelpaj i söndags, men då locket på havregrynspurken lossnade fick vi improvisera och göra en extra smuldegig paj... Den gick ned så det verkar ha varit en lyckad räddning. Försökte se senaste filmsnuttet, men näe, i vanlig ordning buffrar det bara, så gissa om jag är glad att jag nyss fick ett sms av Telia att jag har ett nytt mobilt modem att hämta ut med bättre effekt? Hoppas det löser mina problem... Önskar dig en toppen vecka! KRAM