Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kanelsnegler!

 
För mig är sportlovet slut för denna gång. För andra är det nu det börjar. I vilket fall tycker jag ni ska prova att baka dessa danska kanelsnegler som jag fick inspiration till att baka efter att ha sett det danska programmet Det söde liv där den danska konditorn Mette Blomsterberg gör bakverk som inte går att motstå. 
 
Tyckte det var spännande att prova en dansk variant av våra svenska kanelsnäckor. En mera kryddig variant då den danska motsvarigheten innehåller både kanel, kardemumma och ingefära i bulldegen. Dessutom rejält med smör och ägg! Gillas!
 
Jag fegade dock med kryddningen då jag tyckte det lät mycket med en matsked av vardera krydda och höll mig till teskedsmängder. Nästa gång ska jag dock prova att baka enligt originalreceptet även om degen mer liknar pepparkaksdag än kanelbulledeg. 
 
Goda var de hursomhelst. Undrar om de inte slår mina annars supergoda kanelbullar i smak och upplevelse!
 
Här är receptet vars översättning jag hämtat från Matklubben:
 
OBS! Tänk på att mjölmängden varierar beroende på om du knådar för hand eller i assistent. Börja med en liten mängd mjöl och fyll på efter hand. Degen ska bara precis släppa kanten på bunken! 
 
 
Deg:
 
50 g jäst
1 ½ dl råsocker
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
4 ägg
3 dl mjölk
½ msk salt
200 g mjukt smör el. margarin
11-12 dl vetemjöl 

Fyllning:
250 g mjukt smör el. margarin
2 dl farinsocker strö
1 msk kanel

Pensling:
1 ägg, uppvispat
 
Garnering:
Florsockerglasyr
 
 
 
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt kanel, råsocker, kardemumma, ingefära och ägg. Rör ihop allt sammans tills jästen är löst upp.

Ljumma mjölken till fingervärme, 37º. Rör ner saltet i mjölken och häll den i jästblandningen. Tillsätt 1 dl mjöl tillsammans med smöret. Blanda alltsammans med elvispens degkrogar. Tillsätt resten av mjölet pö om pö. Arbeta in mjölet så att du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i rumsvarme ca 15 min.

Gör under tiden fyllningen: Rör samman farinsocker, smör och kanel till en mjuk och smidig fyllning. Det är viktigt att fyllningen är mjuk, annars går det hål på degplatan då brer på den.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut en degplatta på ca 50x40 cm. Bre ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i 20 skivor. Lägg skivorna i stora bullformar, de flyter ut ganska mycket under gräddningen, med snittsidan upp. Täck över dem och låt jäsa i 35 min. Värm under tiden upp ugnen till 185 grader.

Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 15-18 min. 

Vill man göra dem extra smarriga kan man garnera dem med florsockerglasyr, men de är också helt underbara utan glasyr. 
 
 

Ät och njut!!
 
Önskar er alla en fin måndag!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Oooo **mumms** & Tack för receptet & otroliga foto/Kram & ha en fin Måndag!
Kommentar postad
De ser super goda ut men så mycket smör...... :)) Önskar dig en fin måndag. Kram Anette
Kommentar postad
Ja, här har lovet varit slut ett tag och det känns så avlägset att det är svårt att tänka sig in i att somliga i vårt avlånga land har sportlov nu. Kram.
Marie
Kommentar postad
Tack så mycket för fina bilder och fin text! Kikar in hos dig dagligen och uppskattar att du uppdaterar så bra!! Du inspirerar mig och mitt bakande, nu saknar jag bara recept på den brownie du bakat. Den ser alldeles underbar ut. Den vill jag också baka :)
Kram till dig
Svar: Tack för de fina orden! Så roligt att jag kan inspirera till bakning för det är ju det roligaste som finns:-) Browniesreceptet kommer i veckan. Det lovar jag:-)
Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben