Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lyxig äppelpaj med pepparkakskrydda!

 
Har laddat lite inför detta inlägg då ni ska få november månads godaste paj serverat så här på söndagseftermiddagen. En äppelpaj fylld med den lenaste mandelfyllning, äpple och kryddad med pepparkakskrydda. Ni hör ju så gott!
Receptet hittade jag hos en av mina inspiratörer när det gäller bakning: Roy Fares! Jag ändrade dock på kryddningen och kryddade med pepparkakskrydda. Mandel, äpple och pepparkaka är synnerligen goda kombinationer! 
 
Pajen är en lite lyxigare variant och tar lite tid att knåpa i hop. Mördeg, mandelfyllning, äppelblandning och slutligen havrecrumbeltäcke gör den till något utöver det vanliga och det är värt mödan och tiden den tar i anspråk.
 
Servera gärna ljummen med grädde eller hemgjord vaniljsås (recept kommer så småningom)
 
 
 
 
 
 
 
Mördeg

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.

Mazarinfyllning

190 g mandelmassa

1 g pepparkakskrydda (1/2 tsk)

1 g kanel (1/2 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.Tillsätt kryddor och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning

4 äpplen

4 g kanel (2 tsk)

3 g pepparkakskrydda (knappt 1/2 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

 

Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

 

 
Nu mina vänner ska jag ta och sätta mig i bilen och köra norrut till mina föräldrar då jag ska få hjälp att sätta på vinterdäcken. Är hög tid för det, även om väderläget fortfarande håller sig över nollstrecket. Men snart nog är frosten här och det gäller att vara förberedd.
 
Kanske jag svänger in om Landskrona och besöker Joakim Bengtssons (Antikrundan) julmarknad. Har längtat efter det sedan vi var på hemma-hos-besök i hans spännande hem i september.
Vi får se om tiden räcker till.
 
Så.
Ha en fin söndag vänner!
 
Kram Cecce
 

.

Y
Kommentar postad
Åhhhh, SÅ gott!!! Måste bara...! :)
Kommentar postad
Sååå mummsigt <3
Ha en underbar Söndag/Kram Annmi
Kommentar postad
Låter som en lyxig god paj :)
Här är frosten redan, men dock ingen snö ännu.
Hoppas du haft en skön söndag!
Kram
Kommentar postad
Det låter jätte gott med äpple och pepparkaka, jag har aldrig provat men det låter gott. Kram Anette
Kommentar postad
MMmmm, fillesmaskens. vinterdäck på här med idag, känns bra
Kommentar postad
Men mmmmm vilken ljuvlig lyxpaj, måste testas. Kramisar Tina

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben