Lyxig äppelpaj med pepparkakskrydda!
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1)
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
Mazarinfyllning
190 g mandelmassa
1 g pepparkakskrydda (1/2 tsk)
1 g kanel (1/2 tsk)
80 g rumstempererat smör
50 g ägg (1)
50 g äggula (3)
Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.Tillsätt kryddor och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning
4 äpplen
4 g kanel (2 tsk)
3 g pepparkakskrydda (knappt 1/2 msk)
50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (1⁄2 dl)
Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble
50 g strösocker (1⁄2 dl)
90 g vetemjöl (11⁄2 dl)
20 g havregryn (1⁄2 dl)
2 g bakpulver (1⁄2 tsk)
60 g rumstempererat smör
Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
.
Ha en underbar Söndag/Kram Annmi
Här är frosten redan, men dock ingen snö ännu.
Hoppas du haft en skön söndag!
Kram