Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Spröda mandel och ingefärskakor med chokladkräm!

 
Kära läsare!
Hoppas ni haft en bra måndag. Själv har jag ingenting att klaga på. Jag har allt jag någonsin kunnat önska mig. Jag fokuserar på det som är bra, resten skiter jag i. Problem blir bara problem om vi väljer att se det som problem. Inte sant? Det handlar egentligen bara om inställning. 
 
Och så fick jag beskedet att en ung människa gick bort i går och än en gång påminns jag om livets skörhet. Funderar på hur  all världen man som förälder orkar, hur man hittar kraften att hantera den oerhörda sorg, tomheten efter någon man älskat så högt. Mina tankar har idag funnits där. Hos dem som sörjer sitt barn, sin son, sin bror. Återigen...det gäller att ta vara på varandra och tiden vi har till låns. Har hört det så många gånder förr, men ibland blir det så tydligt. Och just därför: fokusera på det som betyder något.  Allt annat syns idag ganska poänglöst.
 
 
 
Vidare:
 
Bakade dessa spröda små ingefärskakor i lördags. Glutenfria dessutom och med smak av ingefära och kanel. Ursprungsreceptet hittade jag i en Ameliatidning när jag senast var hos frisören men fyllde dem med en chokladsmörkräm. Vips blev det till en liten bakelse, väl värd att dela med sig av här.
 
Mandel och ingefärskakor med chokladkräm
 
2 dl sötmandel
2 knölar syltad ingefära
2 tsk lag från ingefäran
2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ev 0,5 tsk kanel
 
Chokladsmörkräm
50 g smör
1 msk kakao
2 msk florsocker
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln till fina smulor i tex en matberedare. Finhacka ingefäran, tillsätt den med resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en tjock smet (det går även bra att röra ihop ingredienserna). Klicka ut hasselnötsstora bolar glest på bakpappersklädda plåtar. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills de börjar få fin färg i kanterna. Låt svalna på plåten.
 
Rör ihop alla ingredienserna till chokladsmörkrämen. Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan.
 
Eller ät kakorna som de är, utan smörkräm.
 
 
 
 
 
Ät och njut!
 
 
Kram Cecce