Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Himmelsk glutenfri citronmarängpaj.

 
På mitt cafe´ eller vad som nu väntar i framtiden ska denna citronmaräng definitivt finnas med i utbudet.
En riktigt god citronmaräng paj. Syrlig och söt på samma gång. Eftersom jag har en glutenintolerent kollega fick det bli en glutenfri variant men inte mindre god för det. Faktum är att pajskalet blev så där sprött och fint som ett pajskal ska vara.
 
Som inspiration använde jag ett recept från Glutenfria Mumminmamman men ändrade lite i receptet. Bland annat tillsatte jag maizenamjöl i pajskalet, citronskal i fyllningen för extra smak. Slutligen penslade jag pajskalet med vit choklad i stället för ägg! 
 
Till pajen serverade jag lakritsgrädde (3 dl vispad grädde blandas med 2 äggulor, några teskedar vaniljpulver/socker och lakritsgranulat efter tycke och smak), eftersom citron och lakritssmakerna gör sig så bra i hop.
Himmelskt!
 
 
 

Pajbotten:

150 gram smör
1 dl maizena majsstärkelse
ca 4-4½ dl glutenfri mjölmix
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk vatten

Lemon curd:

3 st citroner
rivet skal från en citron
ca 1 dl vatten
1½ dl strösocker
75 g smör
3 msk maizena
3 st äggulor (spara vitorna till marängen)
1ägg 

Maräng:

3 äggvitor
2 dl socker
½ tsk citronsaft
 
75-100 g smält vit choklad att pensla botten med
 

Nyp ihop smör, maizena, glutenfritt mjöl och florsocker, knåda inte.
Tillsätt ägg och vatten och blanda till en jämn deg, men undvik att knåda allt för mycket.

Smörj en form (pajform eller form med löstagbar kant)  och tryck ut pajdegen i formen. 
Ställ formen med pajbottnet i kylskåpet 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C
Täck kanterna på pajskalet med aluminiumfolie för att de inte skall sjunka ihop. 
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
 

Pressa i citronsaften från alla citroner i en kastrull. Lägg ner citronskalet.
Tillsätt hälften av vattnet, blanda ut maizenan med andra hälften.
Vispa ner socker och maizena som du blandat ut med vattnet och låt krämen småkoka under omrörning tills den tjocknar.
Ta av från värmen och blanda i smör .
Vispa ihop tre äggulor och ett helt ägg och vispa ner det i den varma citronkrämen.
Sätt kastrullen tillbaka på plattan. Nu får citronkrämen inte koka, men värm den tills den tjocknar under ständig omrörning.
Pensla bottnen med den smälta chokladen och häll citronkrämen i pajskalet.

Sänk ugnsvärmen till 150°C.
Vispa äggvitor tills de börjat hårdna och tillsätt sedan sockret i omgångar.
Vispa i citronsaften och vispa tills du kan bilda toppar i marängen med visparna.
Spritsa eller bred ut marängen över citronfyllningen och ställ in i ugnen.
Grädda tills marängen har fått lite färg, ca 15-20 minuter.
Låt pajen svalna helt innan du serverar den.

 
 
 Lycka till!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Ska jag verkligen testa! Sonen som är mjölkprotein allergiker ska också prova glutenfri kost- så alla recept som rekommenderas tar jag tacksamt emot
Kommentar postad
Jag vill liksom skära ut en bit och smaka. Synd att man inte bor närmare ;p
Kram
Kommentar postad
Åhh den verkar himmelsk. Tack flr att du delar med dig. Hoppaa jag får för mig att göra den en vacker dag. Kram
Kommentar postad
Men jösses så gott det ser ut! Vad duktig du är vännen! Jag hoppas verkligen att din dröm om ett café slår in en dag! KRAM
Kommentar postad
Mmm....Så gotti & vacker den ser ut <3

/Kram