Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Rabarberkaka med kardemummamaräng.

 
Hemma igen. Utomhus råder en stilla, varm och alldeles underbar vårkväll och här sitter jag mätt och belåten efter att ha spenderat de senaste dagarna hos mina föräldrar sysslandes med ett idogt bakande. Vad annars?..haha! Det blir så när man snart ska öppna café och det ska provas, bakas och lagras kakor. Hur trevligt som helst även om kakmagen är till bredden fylld med kaksmet och hallonpaj och ingen rörelse what so ever (förutom den kroppsaktivitet som krävs i stegen mellan ugn och arbetsbänk) har utförts. Puh...vart ska detta sluta?
 
 
I kväll ska ni i alla fall få receptet på de rabarberkakor jag bakade med en av våra elever i fredags. En lättbakad långpannekaka men inte mindre festlig för det. Vi dekorerade med rosa vispgrädde och snirkliga rabarberflisor. Jordgubbarhade varit önskvärt men fanns inte att tillgå vid tillfället.
Ovanpå rabarberkakan ligger ett täcke av len kardemummamaräng. Så gott!
 
Vi valde att göra kakorna glutenfria ( jag använde Leilas lila paket) men det går lika bra med vanligt vetemjöl för dem som hellre vill ha det.
Bra med kakor som både kan bakas med glutenfritt mjöl som med vanligt vetemjöl, tycker jag. 
 
 
Rabarberkaka med kardemummamaräng.
 
ca 35 bitar
 
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6 äggulor
1 dl mjölk
400 g rabarber
150 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl (180 g) eller glutenfritt mjöl
 
Maräng
3 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
6 äggvitor
 
Garnering
Florsocker
 
Tillbehör
Lättvispad grädde
ev jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Rör smör och socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandnig i smör och sockersmeten. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarberbitarna.
 
Maräng: 
Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning, Blanda i kardemumman. Bred marängsmeten över rabarbern.
 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar. Pudra över florsocker. Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och ev jordgubbar,
 
 
 Lycka till!
 
Hoppas ni alla haft en underbar och solig lördag!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Yammi yammi........kram Anette
Kommentar postad
Oj vad du har fullt upp nu! Bakar och står i. Mysigt det ser ut i cafeet. När öppnar ni?
Glöm inte vila mellan varven bara...
Kram
Kommentar postad
Mums! De bakelserna ser supergoda ut :-)

Ja vart ska detta sluta...? Kommer nog sluta på bästa sätt :-)
Kram
Kommentar postad
Ser fantastiskt ut! Mums :)
Svar: Den var god:-) Rekommenderas!Hoppas allt är bra med dig!!
cecce
Kommentar postad
Nya recept.... var ska det sluta med min figur:)....
Nu blir det att prova på detta recept.
Det var Tolvskillingmarken i Oskarshamn igår och fullt med folk.
Kram gun