



Solhagas Franskbröd
30 g jäst
500 g vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 g vetemjöl
20 g äggula (1 st)
10 g honung
25 g smör
20 g salt
Knåda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8-10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara riktigt elastisk.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt vila i 120 minuter, vik samman en gång under tiden.
Dela i lagom bitar. Forma till frallor/bullarfrallor (ca 90 g styck är lagom), spraya med vatten och doppar sedan i vallmofrön (jag använde chiafrön). Frallorna läggs sedan på plåt och får stå i kyl över natten. ta sedan fram dem tidigt på morgonen och jäs upp dem innan de bakas av i cirka 10 minuter på 250°C. Spruta in vatten precis när du sätter in frallorna.
OBS! Ett tips för bra jäsning av frallor är att fixa ett eget jässkåp. Sätt på ugnen en liten stund, bara så att den blir 30°C varm. Sätt in plåten med frallorna och en skål kokhett vatten i botten. Det skapar fina förutsättningar för jäsning samtidigt som ytan på frallorna hålls fuktig.
Formflätor/bröd bakas av med en ingångsvärme på 250°C, som sedan sänks till 225°C. Baka i 20 minuter i formen, ta sedan ut bröden och lägg dem på plåt och baka i ytterligare ungefär 10 minuter så att hela brödet får gyllenbrun färg och tunn skorpa.
Lycka till!
Kram Cecce
Mums vilken gott bröd. I bland kommer man in i svackor, tur det oftast finns utvägar. Kram Anette
Gott...Gott...Luktar alltid så gott här hihi...
Riktigt vackert bröd ♡
/Kram

2