Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Äntligen lördag, franskbröd och unna-sig - tillvaro.

 
Äntligen en morgon utan stress att ta sig iväg eller av andra måsten. Det har varit lite för mycket den senaste tiden, visserligen av roligt och upplevelserikt görande, men med för lite tid för återhämtning. Och jag halkar onekligen ur all form av uppbyggande inpräntade vanor. Ingen styrkande morgonträning. Ingen sömn. Ingen reflektion. Alldeles för mycket snabba intag av dålig kost. Not good.
 
Men nu. Äntligen lite närvaro och skönt varande. Ska förvisso ha kalas med närmaste familjen, mormor, morfar och kusiner i kväll, men jag får åtminstone befinna mig på samma plats, i samma rum, i samma sinnesvärld.
 
Igår avslutade vi Lillans födelsedag med pizza bakade på sparad deg från Solhaga Stenugnsbageri, salami, mozzarellaost och färska örter från Spisaörter. Otroligt gott!! Testade att byta ut tomatsåsen mot creme fraiche, som är lite inne nu. Inte sista gången! Smakerna i fyllningen kom fram på ett annat sätt utan tomatsås. Supergott!
 
 
 
 
 
Tänkte dela med mig av ett recept på franskbröd från Solhaga och Sara Bakar som jag bakat ofta den senaste tiden. Ett favoritbröd ( Lillans önskade födelsedagsbullar) här hemma och ett perfekt lördagsbröd!
 
Tycker att man gott kan unna sig vitt bröd då och då, speciellt när det är hemmabakat utan onödiga, onyttiga tillsatser. Det är min övertygelse att det är såå mycket bättre för kroppen än det industriellt framställda. Trots vetemjöl, som har fått så dåligt rykte den senaste tiden. Synd - då det innehåller vitaminer och mineraler som är bra för kroppen. Bara man behandlar det på rätt sätt.
 
 
 
 
 
Som sagt- ett riktigt gott bröd och inte så svårbakat. Jag bakar ut både bullar och bröd av samma deg, ena hälften rullas till frallor, andra flätar jag till ett bröd som jag  bakar i bakform. Det får en seg men frasig skorpa och påminner om det där klssiska franskbrödet man åt när man var liten. Perfekt att rosta när det inte är dagsfärskt. Jag doppade mina bullar och bröd i chiafrön istället för vallmo och höjer nyttohalten ett snäpp!
 
 
 
 
 
 
Solhaga jäser man frallorna i kylskåp under natten och bakar ut först dagen efter. Jag har provat att  jäsa i rumstemperatur någon timme, och sedan avbakat samma dag. Fungerar också bra, även om de blir mera smakrika med nattjäsning.
 
I torsdags frös jag in ett franskbröd (satte in brödformen rakt in i frysen) och tinade och jäste färdigt på plats (jobbet) i ett egenhändigt jässkåp (se nedan). Funkade perfekt! Man kan alltså avstanna jäsningen genom att sätta in degen/brödet/frallorna i frysen om man vill äta färskt bröd en annan dag än själva bakningen. Genialt!!
 
 

Solhagas Franskbröd 

30 g jäst
500 g vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 g vetemjöl
20 g äggula (1 st)
10 g honung
25 g smör
20 g salt

Knåda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8-10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara riktigt elastisk.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt vila i 120 minuter, vik samman en gång under tiden.

Dela i lagom bitar. Forma till frallor/bullarfrallor (ca 90 g styck är lagom), spraya med vatten och doppar sedan i vallmofrön (jag använde chiafrön). Frallorna läggs sedan på plåt och får stå i kyl över natten. ta sedan fram dem tidigt på morgonen och jäs upp dem innan de bakas av i cirka 10 minuter på 250°C.  Spruta in vatten precis när du sätter in frallorna.

OBS! Ett tips för bra jäsning av frallor är att fixa ett eget jässkåp. Sätt på ugnen en liten stund, bara så att den blir 30°C varm. Sätt in plåten med frallorna och en skål kokhett vatten i botten. Det skapar fina förutsättningar för jäsning samtidigt som ytan på frallorna hålls fuktig.

Formflätor/bröd bakas av med en ingångsvärme på 250°C, som sedan sänks till 225°C. Baka i 20 minuter i formen, ta sedan ut bröden och lägg dem på plåt och baka i ytterligare ungefär 10 minuter så att hela brödet får gyllenbrun färg och tunn skorpa.

 

Lycka till!

Kram Cecce

 

 

Kommentar postad
Mums vilken gott bröd. I bland kommer man in i svackor, tur det oftast finns utvägar. Kram Anette
Kommentar postad
Gott...Gott...Luktar alltid så gott här hihi...
Riktigt vackert bröd ♡

/Kram