Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Nyttiga chokladbollar på tre olika sätt.

 
 
Ambitionen, så här i årtets början brukar ju vara att försöka komma i sundare vanor. Vi sätter upp mål vad gäller mat och träning och vill försöka få ett sundare liv. Inte så konstigt egentligen efter jul-och nyårshelgens ofta svulstiga varande. Jag är väl inget undantag och tänker att jag ska försöka dra ner en aning på sockerkonsumtionen. Det brukar gå sådär, då det inte är en enkel ekvation att få att gå ihop med mitt intresse för bakning. Men det går och jag försöker kompensera upp allt det söta med motion och rörelse så långt det är möjligt. Och. Det går att baka med mindre socker och alternativa ingredienser. Chokladbollar är ett tacksamt godis och bakverk då det dels är enkelt att göra, dels går att variera i ingredienser och innehåll på en mängd olika sätt.
 
Igår provade jag att göra chokladbollar med Sötströ från Ica och bytte ut en del av havregrynen mot mandelmjöl. Resultatet blev riktigt bra, även om jag tycker ersättingsmedel för socker kan ge en kemisk bismak. Om man därför inte vill använda stevia eller liknande sockerersättningsmedel kan man sätta sötman med urkärnade dadlar eller annan torkad frukt vilket lämpar sig alldeles utmärkt i chokladbollar. Vill man dessutom inte använda havregryn går det bra med nötmjöl eller mandelmjöl. Smör går att byta ut mot kokosolja eller mandelsmör.
 
Lite andra chokladbollstips:
 
Jag brukar tillsätta rålakritspulver i mina chokladbollar vilket förhöjer smaken ett extra snäpp.
 
Jag föredrar chokladbollar med tydlig kaffesmak vilket gör att jag alltid tillsätter mer kaffe än vad som anges i receptet.
 
Smeten kan med fördel bli kladdig - den stelnar i kylen. Dessutom förhindrar en lösare smet att de blr torra och tråkiga.
 
Ett annat tips är att riva/hacka ner mörk eller ljus choklad i chokladbollssmeten. 
 
 
 
 
Här ska ni får recept på tre olika varianter på nyttigare chokladbollar att unna sig i januarimörkret när sötsuget sätter in. 
 
 
Nyttiga chokladbollar med Sötströ och nötter:
100 g smör
1 dl havregryn
0,75 dl sötströ (jag använde Ica:s)
1 dl mandelmjöl
1 dl nötmjöl (jag mixade 1 dl valnötter, men det går bra med hasselnötter eller cashew eller en blandning av dessa)
drygt 2 msk kakao
2 msk kokt kaffe
Kokos att rulla i, eller kakao, hackad mandel-nötter.
 

Rör ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig smet. Forma till bollar och rulla i kokos, kakao, rålakritspulver (jajamen) eller nötter.
 
 
Chokladbollar med dadlar och nötter
12 st färska dadlar
2 dl blandade nötter
1 msk kokosfett
2 msk kakao
1 msk kaffe
kokosflingor
 
Mixa nötterna till ett fint mjöl. Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet. Mixa tills att har gått ihop.. Tillsätt mera kaffe (eller vatten) om smeten blir för torr,  alt. nötmjöl om smeten blir för lös. Forma smeten till bollar och rulla i kokos. Sätt in chokladbollarna i kylen.
 
Nyttiga chokladbollar utan nötter.
 
12 stora, urkärnade dadlar

2 dl riven kokos

4-5 msk havremjöl
6 msk kakao

1 tsk kokosolja

1/2 dl starkt kaffe

 
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer och kör till en jämn deg. Tillsätt mer kaffe om smeten blir för torr, alternativt havremjöl och smeten blir för lös.
Rulla degen till runda bollar och sedan även i kokos. 
 
 
Hoppas det är någon av recepten som ska passa just dig.
 
 
Annars idag:
 
Årets första arbetsdag är avklarad. Hur mycket jag än älskar ledigheten så är det skönt att vara i rutiner igen. 
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Tack så ♡ -ligt för dessa tips,vännen/Kram
Kommentar postad
ja det var verkligen kul o ses o ja smygfota nog lit e:)
Ewa Nilsson
Kommentar postad
Hur mycket ungefär tror du att 12 dadlar utan kärnor väger, jag vill hellre använda fikon. Tack så länge
Svar: Hej Ewa! 12 dadlar väger ca 80 gram. Lycka till!

Kram!
cecce
Kommentar postad
va kul med nyttigt recept utan nötter oxå! Tack!!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben