Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Mangomoussetårta med choklad och lakrits och passionsfruktspure.

 
Är uppe tidigt för att förbereda det sista i packningen innan det är dags för veckans sista arbetsdag och tågresa mot Stockholm. Tänkte jag skulle hinna ge er receptet på denna Mangomoussetårta som jag bakade förra veckan. En av mina arbetskollegor fyllde ju år så det blev en festligare fredagsfika med tårta och hurrarop. Alltid kul att kunna överraska med något gott och sätta guldkant på vardagen,
 
Bottnen blev jag inte helt nöjd med så jag skriver ner den chokladbotten  jag egentligen tänkt skulle passa bra till mangomousse. Ändrarde mig i sista stund och bakade en mandelbotten, som blev väldigt god men lite för "hård" för att harmoniera i hop med mousse. En mjukare kladdkaksbotten (vill du ha den glutenfri, byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix eller mandelmjöl) är mer lämpligt här.
 
Annars var tårtan ljuvligt god och inte så svår att baka. Perfekt till påskens alla festligheter och kan dekoreras med vad man tycker passar. Jag använde jordgubbar och gjorde en chokladdekoration av smält choklad som jag ringlade till mönster på ett bakplåtspapper och som sedan fick stelna. 
 
 
Mangomoussetårta med choklad, lakrits och passionfruktspure
 
Chokladbotten 
2 ägg
3 dl strösocker
135 g smält smör
!,5 dl vetemjöl
 4 msk kakao 
1 tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (eller mer). Kan uteslutas
1 krm salt


Smörj och bröa en rund springform på ca 22 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper i botten, så det blir lättare att få loss kakan. Sätt ugnen på 175° och rör ihop ägg och socker. Tillsätt smält smör. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och sikta ner i smörblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig (men inte kladdig som en kladdkaka).  Låt kakan svalna och diska den löstagbara kanten på formen. Lossa kakbottnen undertill. Lägg sedan tillbaka kakan i formen (gärna uppochned, dvs med bottensidan upp) och sätt sen tillbaka kanten på springformen och klä med plast eller overheadpapper.  Om du inte har någon overheadplast så går det bra att fodra hela formen med plastfolie, men då får inte tårtan en lika perfekt utsida. 
 
Mangomousse
400 g mango (fryst går utmärkt), eller 2 burka a 190g mangopure 
3 gelatinblad
3 msk citronjuice
7 dl italiensk maräng (se nedan)
3 dl vispad grädde
 
Italiensk maräng
1/2 dl vatten
2 dl strösocker
2 äggvitor
1 nypa salt
 
Passionsfruktpuré:
4-5 passionsfrukter
1 dl passionssaft eller tropisk saft (koncentrat)
0,25 dl strösocker
maizena och vatten till redning
 
 
Börja med att göra den italienska marängen. Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat. Går lättast i assistent men om du inte har någon går elvisp bra.

Mangomousse: Mixa mangon till en puré. Blötlägg gelatinbladen så de blir mjuka. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och lägg dem i en skål tillsammans med citronjuicen, smält dem sedan i mikrovågsugn.Blanda ner mangopurén i de smälta gelatinbladen. Det viktigt att det blir en homogen blandning och att gelatinbladen är helt smälta. Vispa ner den italienska marängen i mango- och gelatinblandningen. Avsluta med att försiktigt vända i den vispade grädden.

 
Passionsfruktspure: Sila bort de svarta fröna om du vill ha en helt ren puré. Häll det i en kastrull och koka upp med saft och socker. Smaka av och red sen purén så den blir lite trögflytande. Låt svalna helt.
 
Montering:
 
Häll moussen i formen med chokladbotten och stryk toppen plan med en palett (eller baksidan av en brödkniv)
Plasta över och låt stå i frysen tills ytan stelnat.  Häll sen på purén och bred ut fint med en sked. Fortsätt frys i sammanlagt tre timmar. Ta ut tårtan en 1 timme (minst) före servering. Lossa försiktigt kanterna och ta tårtan ur formen. Placera på ett tårtfat och garnera med färsk frukt.
 
 
Så. Nu är det dags för mig att göra mig ordning för den här dagen. Jag ser fram emot en helg i Stockholm med de bästa av vänner i umgänge, lakrits, glass, godsaker och kul upptåg. Bättre kan det knappast bli!
Vi hörs från huvudstaden!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Mums! Ha en trevlig resa. Kram Anette
Kommentar postad
Så mummsig & riktigt vacker ♡ ...
/Fredagskramen!
Kommentar postad
Åh vilken fin kaka och så god den ser ut. Kram Suss
Kommentar postad
Vad det ser gott ut!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben