Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Godaste lakritschokladtårtan med lakritskolafudge på Lakritsens dag!

 
Hurra! Det är min dag idag - Lakritsens dag!
 
 
Ja...ni som känner mig vet att jag är en riktig lakritsnörd och oavsett vad ni tycker så är, enligt min mening, lakrits en av de mest envändbara kryddor som finns! Jag använder det dagligen i min morgonsmoothie och inte minst i bakverk. Lakrits går fint i hop med de flesta frukter och bär och kan användas som smaksättning i grädde, såser, krämer och tillsammans med choklad. I love it!
 
I dag tänkte jag ni skulle få receptet på min bästa kaka med lakrits! En chokladkaka med lakritskolafudge som jag bakar så ofta jag får tillfälle och som också var en storsäljare på C&C Trädgårdscafé. Bakade den senast i påskas då den hade sin plats på kakbordet hemma hos mina föräldrar. Den går hem hos barn som vuxna och serveras med fördel med bär och en klick grädde.
 
Den uppmärksamma ser att det är samma kaka som jag har i min header - ett litet signum för mig och bloggen alltså!
 
 
 
 
Chokladtårta med lakritskolafudge
 
200 g smör
4 ägg
2 dl muscovadosocker eller farinsocker
3 dl strösocker
3 dl (180 g) vetemjöl - jag väger alltid mjölmängden! A och O för bästa resultat.
4 msk kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
ca 1 msk rålakritspulver (jag tar nog lite mer...men här kan du smaka dig fram till önskad lakritsstyrka)
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och låt det svalna.
Knäck äggen i en bunke.
Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre man rör i den. Allt ska blandas men inte mer än så.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska vara fast i kanten men mjuk i mitten.
 
Gräddningstiden är viktig då den inte får bli för "torr". Ta tidsangivelsen för gräddning med en nypa salt då det varierar från ugn till ugn. Bättre att ha koll på hur kakan ser ut/känns.
 
Lakritskolafudge
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl muscovadosocker
3 msk sirap
100 g mörk choklad
80 g smör (rumsvarmt)
rålakritspulver...ca 1 msk
 
Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen.  Rör ner lakritspulver när det är 1 minut kvar av kokningstiden. 
 
Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten.  
 
 
Lycka till!!
 
Något att njuta av denna dag!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Mmmm men så gott. Kram Anette
Kommentar postad
Tack för receptet :-)
den ser & låter gudomligt god :-)

& du har rätt det var DIN dag.. GRATTIS!

ha en fin onsdag!
kram
Kommentar postad
men åh så gott
Eva N
Kommentar postad
Den verkar riktigt god :-)
Lakritsälskare
Kommentar postad
Åh, den ska jag prova. Hur gör du fudgen?
Svar: Hej! Får be så mycket om ursäkt att jag missat att skriva ner hur man gör lakritsfudgen. Har skrivit till det i inlägget, så nu ska det förhoppningsvis inte vara några oklarheter. Tack för att du påminde mig!/Cecce
cecce