Godaste äppelpajen!
Det rådde febril aktivitet i köket i Globenlyan/Stockholm under gårdagen. Två plastpåsar fyllda med svenska äpplen var skulden till att det kokades både äppelmos och bakades äppelpaj under några timmar. Mmm....det lilla köket fylldes med dofter av äpple, kardemumma och ingefära och värmen från gasspisen gjorde sitt därtill. Härlig höstgöra i köket minsann.
Äppelpajen blev till utav ett av mina favoritrecept, ett recept som hängt med ett tag men som jag ofta återkommer till på grund av sin enkelhet, möjlighet till variation, få ingredienser och efterföljande minimala diskhögar.
Jag utgår från originalreceptet (se nedan) men varierar kryddningen med alltifrån kanel, kardemumma och lakrits. I går droppregnade vi ner både likör (Galiano) och honung smaksatt med anis som H köpt på Lakritsfestivalen i våras. Blev supergott! Likaså kan man variera det vita sockret med muscovado eller rårörsocker. Eller blanda lite som man vill. Låt fantasin flöda helt enkelt och använd era favoritkryddor.
Ett enkelt recept på äppelpaj med frasigt pajtäcke som är svårt att misslyckas med!
Äppelpaj
ca 4 äpplen
125g smör
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
(kanel, kardemumma/ ingefära eller lite rålakrits)
Skala och skiva ca 4 äpplen. Lägg äppelklyftorna/skivorna i en pajform så att det täcker bottnen. Jag brukar krydda med lite kanel, kardemumma, lakrits och/eller ingefära.
Smält smöret och rör ner övriga ingredienser i grytan till en smet. Klicka smeten över äppelklyftorna och grädda i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllene.
Till en stor pajform gjorde jag dubbel sats av pajskalet och använde 6 medelstora äpplen.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass!
Lycka till!
Kram Cecce
Tina
Åh så gott med äppelpaj! Får nog ta och göra en till helgen när barnen kommer hem. Tuva blir glad om hon får baka med sin mamma för en gång skull. KRAM
Karin
Mums, så gott det ser ut!!! Har du tips på goda Brownies att baka? Med hackade hasselnötskärnor... Kram!
Svar:
cecce