Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När tre blir till fem och härlig mandeltårta med jordgubbar!

 
 
Ytterligare en härlig dag har förflutit  i skärgården. Vi har utökat skaran från tre till fem och middagsbordet var fullt i kväll. Pizza varvades med skratt och berättelser och jag som ända vuxen kände mig lyckligt lottad att få vara en del av skaran. Det finns så mycket okomlicerat liv i dessa ungdomar som liksom smittar av sig. Munnen har intagit formen av ett leende mer än en gång under dagen och jag förmodar det kommer fortsätta så.
 
Vidare börjar jag känna mig som en riktig Stockholmsböna när jag ofelbart tog mig mellan landsbygd in till stan idag för att hämta upp Göteborgsgänget. Först med bil sedan buss och tunnelbana utan att känna mig osäker på turerna. Yeah! Värre blir det kanske i morgon då jag ska ge mig ut i helt okända trakter för att möta upp Karin - min gymnasieklasskompis och som jag inte träffat sedan studenten för trettio år sedan. Den siffran bär respekt med sig...haha! Ska bli kul i alla fall att ses igen.
 
 
Och så tänkte sticka in med receptet på tårtan jag bakade till midsommar och som visade sig vara en riktig höjdare! Lätt att baka och lätt att tycka om och påminner om den klassiska Budapestbakelsen. Glutenfri och mjölkfri om man byter ut vispgrädden mot soya- eller annan vegetabilisk grädde vilket jag gjorde! Har bakat tårtan fler gånger och den har blivit uppskattad varenda gång. Jordgubbarna går att byta mot andra bär efter säsong.
Receptet är hämtat från tidningen Hembakat.
 
 
 
 
Mandeltårta med jordgubbar!

5 äggvitor
½ tsk citronsaft eller ättikssprit
3 dl strösocker
1 ½ dl sötmandel, finhackad
2 msk maizena majsstärkelse 

Fyllning
3 dl vispgrädde
5 dl jordgubbar, färska

 

Garnering
ca 2 dl vispgrädde
ca 50 g mörk choklad, smält
florsocker
jordgubbar (eller andra bär)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader.
Rita ut tre rundlar på tre bakplåtspapper med hjälp av en tallrik, 22–24 cm i diameter.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum, bunken ska gå att vända upp och ned. Häll i sockret lite i taget och vispa på låg hastighet.
Vänd ned den hackade mandeln och maizenamjölet. Bred eller spritsa ut smeten i de mallade rundlarna.
Grädda en botten i taget i nedre delen av ugnen i 15–20 min eller tills bottnen har fått bra med färg. Låt dem svalna.
Vispa grädden och bred på en av bottnarna. Skiva jordgubbar och fördela över grädden. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Lägg på den sista bottnen.
 
Garnering: Spritsa mörk choklad över den översta bottnen. Låt den stelna och spritsa vispad grädde längs med kanten. Tänk på att inte vispa grädden för länge, då blir inte gräddtopparna fina. Pudra över florsocker och lägg en fjärdedels jordgubbe i varje gräddtopp.
 

 
 
Perfekt att bjuda på i sommaren! Till fika eller dessert.
 
Nu ska jag resa mig från soffan och fortsätta njuta av sommarkvällen.
Må så gott!
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben