Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Ljuvliga rabarberbars i en konstig ekvation.

 
Det är så vackert. Men jag är så trött! Ju mer naturen prunkar i färger och blomster desto tröttare verkar jag bli. En konstig ekvation måhända men ändå....bekant. Ljuset och grönskan överfaller i en slående kavalkad och jag står blek, handfallen på darrande ben och undrar om alla de där d-vitaminerna jag satt i mig under vinterhalvåret verkligen hjäpt till i ivern att bli pigg. Nåja...allt det där går över så småningom. Ska bara vänja mig lite.
Och vackert är det! Bländande vackert. Syrenerna håller på att slå ut. Klorofyllstinna lövverk breder ut sig längs vägen. Vita körsbärsblommor konstraterar mot en klarblå himmel..och solljuset....briljerar in i de mörkaste vrår. 
Lovely!
 
 
Tänkte så här på kvällskvisten - efter en intensiv måndagseftermiddag med hushållsnära tjänster och allmänt iordningsställande av torpet - ge er receptet på de godaste rabarberrutorna jag vet! Egentligen är det samma recept som de blåbärsbars jag brukar baka, men med rabarber istället. Om man vill kan man servera dem ljumma med vaniljgrädde, eller så äter man dem kalla som de är. Jag hade med dem på tåget upp till Stockholm och vi kalasade på dem både till fika och som efterrätt hemma hos morbror och moster i helgen.
 
 
Här är receptet: (Går bra att göra mjölkfria)
 
Rabarberbars
 
220 g kallt smör (eller mjölkfritt margarin) 
210 g strösocker (2,5 dl)
375 g vetemjöl (6,5 dl)
1 tsk bakpulver 
1 ägg
1 msk vaniljsocker
 
Fyllning:
 
100 g strösocker (drygt 1 dl)
1 msk maizena majsstärkelse)
400 g rabarber
2 tsk malen kardemummma
2 tsk kanel
 
Gör så här;
 
Deg: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanilg ugn).  Skär smöret i tärningar och blanda det med socker mjöl bakpulver ägg och vaniljsocker i en bunke. Nyp i hop degen med fingertopparna till en smuldeg. Fördela hälften av degen i en form ca 22x30 cm och platta till ytan.
 
Fyllning:
Rör ihop socker och maizena i en skål. Blanda rabarber som skurits i små bitar tillsammans med kardemumma och kanel i en bunke. Vänd ner sockerblandningen. Fördela fyllningen jämt i formen och smula över resten av degen. Grädda kakan/pajen mitt i ugnen i 42-45 minuter, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg.
Låt den svalna och skär i rutor i önskad storlek.
 
 
 
Mer sommar än så här blir det knappast inte.
 
Nu. Äntligen är tiden kommen för mig att hoppa till sängs. I morgon väntar en ny liten heldagsutflykt med elever och kollegor och det gäller att vara någorlunda pigg...haha! Om jag nu lyckas med det.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Men mums vad gott kram Diana

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben