Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Älskade oemotståndliga kanelbullar. Lite tips och trix.

 
Jag har sagt det tidigare men säger det igen: Jag älskar kanelbullar. Eller egentligen alla bullar oavsett smaksättning och fyllning. Goda, saftiga och nygräddade bullar. Men åh...det är bara oslagbart!
 
Jag har också provat många olika recept i jakten på den perfekta vetedegen/bullen och kommit fram till att det bästa bullarna är de som man gör med en fördeg och ordentligt med jästid. (Jag använde med fördel mindre mängd jäst och ökar jästtiden i stället) Med en fördeg får degen bättre struktur, mera smak och längre hållbarhet. Ett annat tips för en perfekt vetedeg är att inte smälta smöret. Då absorberar nämligen degen mer mjöl. Mer vätska - mer mjöl - torrare bullar.  Använd i ställer rumsvarmt smör som du klickar ner i degen. Även ägg i vetedegen fördelar fettet bättre och ger degen lite större volym och gör den luftigare.
 
Till midsommar bakade jag kanelbullar efter recept av Jan Hedh och Viktors cafe, då jag för en tid sedan köpte boken Gofika, som är skriven som en hyllning till den svenska fika kulturen. Efter det bullbaket har det tjatats om kanelbullar här hemma, vilket är ett bra bullbetyg. Häromdagen föll jag således för tjatet och gjorde en ny laddning.
 
Hade dock inte tillräckligt med kanel hemma, så jag drygade ut kanelfyllningen med pepparkakskrydda, vilket inte var så dumt. Påminde lite om danska kanelsnegler som jag bakat tidigare. Tror faktiskt jag kommer fortsätta tillsätta pepparkakskrydda i bullarna i fortsättningen. Supergott!
 
Provade även att kavla ut bulldegen innan andra jäsningen (efter jäsning av fördeg och ihopknådning av degen) eftersom degen är lättare att kavla och rulla då och lät bullarna jäsa längre tid på plåten istället. Faktum var att jag satte in bullarna för att jäsa i kylen över natten och lät dem jäsa klart på morgonen , då jag ville ha färska bullar till midsommarafton. Gick hur bra som helst.
 
Om man vill kan man enkelt göra ett eget jässkåp (som man har på bagerier) genom att sätta in en långpanna med kokande vatten i botten av ugnen, stänga luckan och låta bullarna jäsa till dubbel storlek.
 
 
Ca 20 st
 
Fördeg
350 g (drygt 5 3/4 dl) vetemjöl
15g (1 msk) socker
40 g jäst
250g (2,5 dl) mjölk
 
250 g 4 1/4 dl) vetemjöl
90 g (1 dl) strösocker
10 g (2 tsk) salt
10 g (1 msk) nystött kardemumma
25 g (1/2 litet) ägg, vispa upp ägget och ta halva)
125 g rumsvarmt smör
 
Fördeg:
Lägg mjöl och socker i en bunke.
Lös upp jästen i mjölken. Häll blandningen över mjölet.
Knåda degen i hushållsassistent på låg hastighet i 5-6 minuter.
Låt jäsa övertäckt på varmt ställer tills degen har blivit dubbelt så stor. ca 30-45 minuter.
 
Häll mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg över fördegen i degbunken.
Arbeta degen i hushållsassistenten på låg hastighet i 5-6 minuter.
Tillsätt smöret i må bitar, öka hastigheten och arbeta degen elastisk i ytterligare 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
(Jag hoppade alltså över denna jäsningen och kavlade degen, fyllde med kanelsmör och lät jäsa längre tid på plåten i stället)
 
Kanelremonce
250 g (3,5 dl brun farin
250 g smör
25 g (2 3/4 msk) vetemjöl (gör att fyllningen inte flyter ut lika lätt)
10 g (drygt 1,5 msk) kanel eller som jag....hälften kanel, hälften pepparkakskrydda
 
Kavla ut degen 4 mm tjock och 28 cm bred.
Stryk ut kanelremonce ovanpå. Rulla samman till en fast rulle.
Dela upp rullen i 8 bitar och skär 3 bullar av varje bit.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (eller i en bullform). Tänk på att ha ytterändan av varje bulle nerdragen undertill så att kanelbullen inte öppnar sig under jäsning. (Jag brukar göra knutar, knyten)
Pensla genast med äggstrykning och strö över hyvlad mandel och pärlsocker.
Låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda bullarna gyllenbruna i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
Enligt Jan Hedh är konsten att få bullarna så saftiga som möjligt (förutom att använda rumsvarmt smör och ägg i degen) att använda rikligt med fyllnig och rulla riktigt hårt så att fyllningen inte flyter ut.
 
Lycka till med bullbaket!
 
 
Kram Cecce

 
 
Kommentar postad
Mmm...Det doftar nybakade bullar ♡ ...
/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben