Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Godaste morotskakan!

 
Favorit i repris!
 
Jag har bakat många morotskakor de senaste åren. En hel del under åren med kafeet så klart och då oftast glutenfria, men jag tror att jag hittat min favorit  efter ett recept från Solhaga Stenugnsbageri. Har delgett det här tidigare i samband med mitt födelsedagsfirande i somras men måste påminna er lite! 
Våga prova!
Bakade kakan senast då damerna från Oskarshamn var och hälsade på för någon månad sedan och den slank ner utan problem kan jag säga. Solrosfrön och mandel och mynta lyfter just denna morotskaka en snäpp utöver den vanliga tycker jag, och den passar utmärkt att baka glutenfri. Byt bara ut det vanliga vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
Till min födelsedag bytte jag ut mandeln mot valnötter då en av gästerna är allergisk mot mandel och det fungerade också bra. Man får helt enkelt vara beredd att improvisera ibland.
 
Receptet följer nedan:
 
 
 
Morotskaka med mandel och solrosfrön och mynta
 
90 g strösocker
45 g farinsocker
75 g (2 st) ägg
150 g rivna morötter
110 g rapsolja
25 g mandelmjöl
25 g rostade och mixade solrosfrön
90 g (1,5 dl) vetemjöl
4 g (1 tsk) bakpulver
3 g (1 tsk) kardemumma
4 g (2 tsk) kanel
en nypa salt
 

Smörj och bröa en springform, ca 22 cm. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper, i såfall får du tredubbla receptet. Vispa ägg, socker och farinsocker. Tillsätt morötter, olja, rapsolja, mandelmjöl och mixade solrosfrön. Blanda vetemjölet med kryddor och salt i en egen skål, vänd sedan ner i smeten.

Häll upp i formen och baka på 160°C i cirka 45-50 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Låt svalna.

 

Glasyr
70 g smör, mjukt
170 g florsocker
en nypa vaniljsocker
några droppar citronsaft
140 g philadelphiaost

Till garnering: Mynta

Vispa smör, vaniljsocker, citron och florsocker till en jämn smet, tillsätt sedan osten och vispa vidare tills det är fluffigt och fint. Smeta på kakan, eller häll upp i sprits och gör egna mönster. Blir det frosting över går det fint att spara till ett annat bak och bara vispa upp igen.

Dekorera med rikligt med mynta!

 
 
Det får bli denna novemberonsdags lilla baktips och inlägg, i en vecka då jag lutar mig tillbaka och rutiner och låter världen vara som den är.  I höst. Mellan minus och plusgrader. I skenet från en nyframtagen ljusslinga på köksbordet.
 
Det räcker bra.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben