Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har ett viktigt jobb på Sjukhuskolan.

 
Måndagens lunchutsikt.
På grund av ett strömavbrott av det större slaget fick Lisbeth och jag söka oss ut på stan för att käka lunch och lämna de tilltänkta  laxbitarna kvar i ett ofrivilligt avstängt kylskåp.
Vi var dock inte speciellt nödbädda på att sätta oss till bords i restaurang Köket mitt i Lund för att intaga pizza och ceasarsallad. En ståtlig utsikt på det och dagen fick en annorlunda inramning.
 
 
 
Strömmen kom tillbaka och laxen, som kollegan frikostigt bjöd på och som hon tillagade tillsammans med strimlade rotsaker smakade alldeles utmärkt. Tack Lisbeth! Inte nog med det. Efterråt väntade Delicatos chokladbollar med hallon och lakrits, också medtagna av densamma.
 
Normalt sett brukar jag ha med mig egen lunchlåda till jobb utan några större divaliteter. Ofta rester från föregående dags middag. Därför kändes det extra lyxigt att bli bjuden på Lisbethlagad lunch och ett trevligt inslag i arbetsrutinerna.
 
 
 
För att understryka det vänliga kollegiala gick vi senare på kvällen, efter att ha fikat hemma hos Lisbeth, på julkonsert i Johanneskyrkan i Malmö. Julstämningen steg mellan kyrkbänkarna och gosskör med solister bjöd på en vacker och stämningsfull stund.
 
 
 
För övrigt denna första decembervecka har samtalsämnet på Sjukhusskolan vid Bup varit Kalla Faktas program om de så kallade hemmasittarna, dvs de barn och ungdomar som ofrivlligt stannar hemma från skolan på grund av att de inte får den anpassningen de behöver.  Många av de här ungdomarna, som blivit för sjuka för att orka gå till skolan möter jag dagligen. Att inte bli sedd, lyssnad på och inte få undervisning på det sätt man behöver kan få förödande konsekvenser för individen. Sjukhusskolan/Bup fyller en viktig funktion i arbetet att ge undervisning under sjukdomsperioden i en avstressande miljö och ge de anpassningar som behövs för att eleven såsmåningom ska kunna återgå i undervisning på sin skola igen.
Det finns mycket att önska i att skolan och kommunerna arbetar betydligt mer proaktivt och förebyggande för att alla barn och ungdomar ska kunna trivas i skolan och få den undervisning de har rätt till, oavsett behov och förutsättningar.
Just nu känns det ialla fall som jag har ett av Sveriges viktigaste jobb. Att ge dessa ungdomar tilltro till sig själva och framtiden igen och möjlighet till en fungerande skolgång känns angeläget.
 
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben