Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Vegan peanut butter blondies!

 
 
Andas torsdagsluft och allt känns genast lättare. H är på väg ner, helgplanerna sätts och vegan peanut butter blondies står redo i köket. Yeah! Dessutom. Har ni märkt att det är lite ljusare om morgnar och kvällar? Jag hälsar februari hjärtligen välkommen med ljus och sportlov som följd.
 
Men först.
Tänkte att ni kanske var intresserade av receptet på dagens inspirationsbilder. Vegan peanut butter blondies - ett recept ur min australienska bakbok jag fick av Emma. Riktigt goda om jag får säga det själv. Och kanske ett bra baktips så här inför helgen.
Australienarna gillar socker har jag märkt..haha! Vid andra baktillfället av dessa godingar bytte jag ut halva mängden socker mot sötströ som är ett måhända hälsosammare alternativ till vanligt socker. En annan variant kan vara att minska receptets sockermängd något. Men det gör man som man vill.
Jag har provat att baka kakan med glutenfritt mjöl, vilket fungerar utmärkt. På så sätt får man en helt mjölkfri och glutenfri kaka.
 
Det här med engelsk/australiensiska måttangivelser är inte helt enkelt men jag har gjort ett försök att översätta receptet, som också lämpar sig att halvera, om man vill baka kakan i mindre mängd (vilket jag gjort). När jag bakade enligt halva mängden använde jag en form som var 17x17 cm.
 
 
 
Här kommer receptet direkt översatt:
 
Vegan peanut butter blondies
 
375 g jordnötssmör
1,5 dl rapsolja
360 g muscovadosocker
drygt 1 dl vegetabilisk mjölk 
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
320 g vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
1 tsk bakpulver
85 g rostade, saltade jordnötter
ca 150 g smält mörk choklad
 
Sätt ugnen på 180 graders ugnsvärme.
Klä en form (20x20) cm med bakplåtspapper.
Vispa ihop jordnötssmör, olja och socker. Rör i mjölk och vaniljpulver och därefter mjöl, salt och bakpulver.
Använd händerna och knåda i hop till en deg som du trycker ut i formen. Strö över jordnötterna och tryck ner i degen.
Grädda i 22-25 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna i formen.
När kakan är kall, skär den i rutor. Smält chokladen på svag värme i micron och ringla över kakan/rutorna.
 
 
 
 
Ät och njut!
 
Önskar er en fortsatt trevlig första februaritorsdag.
 
Kram Cecce 
Kommentar postad
Åh, det ser galet gott ut! :3
Svar: Tack, det var dom:-)
cecce
Kommentar postad
Ser supergoda ut! Måste verkligen ta mig tid att baka något liknande! Är ju både gluten och mjölkintolerant så dess funkar utmärkt :)
Svar: Så bra!! De är verkligen goda:-) Lycka till!
cecce