Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria scones på veckans bästa dag!

 
 
Mycket scones på bloggen nowadays!
 
Fredagar är sconesdagar sedan vi slagit in den vägen på fredagsfikan på jobb. Vi bakar scones och känner fredagen i oss - både kollegor och elver. En trevlig tillställning vid 10-snåret och ett bra sätt att avsluta arbetsveckan på.
Vi bakar både "vanliga" och glutenfria scones. De senare med havregryn och glutenfri mjölmix och kryddar med kanel eller kardemumma. Och egentligen är det inte så mycket svårare att baka glutenfritt bara man tänker på att använda fiberhusk och att degen ska vara lösare (tillsätter med mjölk och ett ägg)...mer som en smet. Jag brukar låta smeten "vila" i ca 10 minuter så den hinner svälla en stund. Annars gör jag inprincip på samma sätt som "vanliga".
 
 
Så här bakar jag mina glutenfria scones:
(2 kakor...ca 8 bitar)
 
50 g smör
2 dl havremjöl 
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk fiberhusk
2,5 tsk bakpulver
en gnutta salt
1 ägg
ca 1 dl mjölk eller yoghurt
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägg och blanda i mjölken. Rör om till en smidig grötliknande smet. Låt stå i ca 10 min så smeten hinner svälla en stund. Känns smeten för "hård" tillsätt lite mer mjölk. Forma till två runda kakor och grädda på 225 graders ugnsvärme i ca 15 min eller tills sconsen känns fasta och har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna!
 
 
Vad annars denna fredag?
 
Under eftermiddagen sätter jag mig på tåget mot Stockholm. Lutar mig tillbaka i tågstolen och låter mig vaggas med i rytmen av rälsdunk medan sömnen ta över. Det är min lilla plan i alla fall!
Är fortfarande omtöcknad av sviter från influensan och tänker att vila är den enda medicinen.
I helgen väntar stort kalas på Anna och Markus, så det gäller att samla kraft.
 
Mot Stockholmshemmet alltså!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben