Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När en bit Australien flyttar in - bananabread!

 
 
Som jag berättade i går, fick jag en ny bakbok av Emma direktimporterad från Australien med en massa australiensiska recept på kakor, pajer och bakverk.  Yeah! Jag har ju som ni kanske noterat, legat lite lågt med bakningen den senaste tiden, av olika anledningar, men nu slog baklusten till. Kanske var det just detta som behövdes? Ny inspiration från en annan del av världen!
Emma berättade att i Australien är det vanligt att man äter bananabread till frukost, både hemma och på cafeer. Alltså gick jag upp tidigt i lördagsmorse och bakade just bananabread efter ett recept i boken. I Australien äter man dessa med smör, alternativt rostar skivorna först. 
Bananabread är egentligen samma sak som banankaka och kan med fördel serveras till en kopp te eller kaffe vid dygnets alla timmar, men passar faktiskt bra även till frukost. I alla fall en lördagmorgon då man har tid att njuta lite extra.
 
 
 
Här är receptet - direkt översatt:
 
Bananabread
 
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
1/4 tsk mald kardemumma
125 g rumsvarmt smör
250 g socker (jag tog 200 g för mindre söt kaka)
2 ägg lättvispade
2-3 väl mogna bananer
100 ml mjölk
 
Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram en mediumstor brödform. Smörj formen med smör eller olja och täck bottnen med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda väl. Mosa bananerna med en gaffel. Rör ner ägg- och smörsmeten i mjölblandningen och tillsätt de mosade bananerna. Rör till en smidig smet.
Häll smeten i brödformen och grädda i ca 50-60 min eller tills kakan är gyllenbrun och är torr i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna i formen innan du skär kakan i skivor.
Kakan håller i ca fem dagar och smaken förbättras med tiden.
Servera med smör till en kopp te eller kaffe.
 
 
 
 
 
 
Ska bli spännande att få prova fler australiensiska specialiteter som pajer, matmuffins, veganska och glutenfria bakverk så småningom. Ovanstående mandelcroissanter alltså. Mums!
 
 
Måndagskvällen är här och vecka fyra igångsparkad. Brottas fortfarande med halsont och trötthet....kvarlevor från en förmodad släng av influensa. Jag vet. Det tar tid att bli frisk och jag får helt enkelt acceptera att gå på halvfart några dagar till. Förhoppningsvis är jag frisk lagom till helgen då jag åker till H och Stockholm. Suger i Stockholmstarmen efter drygt en veckas åtskillnad från man och stad, men tröstas av att det kommer mer tid framöver. Sommartid. Mmmm...smakar underbart.
 
 
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben