Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria Brownies och annat fredagshärligt!

 
På plats i tågstolen på SJ:s snabbtåg mot Stockholm med min sedvanliga pappersmugg med kaffe tillhands. Eftersom jag åker tåg så ofta har jag alltid gratis kaffe på SJ-tågen. Ett bra påfund att premiera oss oftaåkare tycker jag. So far so good. Solen skiner över höstlandskapen vi swishar förbi genom södra Sverige och det är fredag och jag vaggas med i den där sköna känslan av ledighet. Över att få fly en smula.
 
Bildernà är från dagens fika - fredagsfikat som har sin stående plats i Sjukhusskolan. Det ska lukta gott och smaka fint när man lämnar skolan för att få en bra förnimmelse av att vilja komma tillbaka i måndag igen.
Denna fredag blev det således efter önskemål glutenfria brownies efter detta recept men utan nötter. 
 
Glutenfria Brownies
 
 2 st ägg
1½ dl strösocker (använd gärna farinsocker eller muscovadosocker till halva mängden)
100 g smör
100 g mörk choklad, gärna 70%
50 g grovt hackade valnötter eller hasselnötter
1 el glutenfritt mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 

Sätt ugnen på 175°.Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det och hälften av nötterna i äggvispet och rör sedan ner smör- och chokladblandningen.

Häll smeten i en liten långpanna cirka 25x25 cm klädd med bakplåtspapper eller vik en liten form av bakplåtspapperet i en större form. Strö över resten av nötterna.

Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Kakan ska stanna men inte vara torr inuti.

 
 
 Supergoda!!
 
Kanske ett bra baktips inför helgen?
 
Själv ska jag tillbringa följande dagar i skärgården med H! Vattnet, bryggan, svanarna och naturen lockar fortfarande framför stan, även om kylan och mörkret gör sig gällande. I morse fick jag faktiskt skrapa bilrutan och det lyste vitt på gräset av mjuk frost. En försiktig påminnelse om att vintern snart är här. Men än finns det höst kvar att leva och behagliga temperaturer för skärgårdsvistelse. I annat fall finns det en värmande kram att krypa in i, en god bok att läsa och hett kaffe att vakna upp till. 
Jag har det bra. Ingen tvekan om den saken.
 
Önskar er alla en riktigt skön oktoberhelg!
Må solen skina på er alla!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben