Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Nässelsoppa, sommardäck och recept på glutenfri blåbärspaj!

 
Tisdag.
Solen har strålat från klarblå himmel och sommartiden gäckar mig.
 
I söndags deklarerade H vid en alltför sen måltid för att kallas lunch, att han varit duktig och skruvat fram visarna på köksuret. Men det hade undertecknad också varit! Inte konstigt att tiden skavde mer än vanligt och tiden i köket deklarerade 16.00 i stället för 14.00.
Nåja. 
Nässelsoppan smakade vår, trots att tiden i kroppen var ur led.
En nässelsoppa som förövrigt kommit till av fina, små, spröda nässlor som plockats under en promenad vid stranden och såsmåningom kokats tillsammans med buljong och vin och mixats ner till krämighet med hjälp av en avocado. Hur ljuvligt!
Till efterrätt blev det nybakad blåbärspaj med vaniljsås och måltiden var komplett.
 
 
 
 
Jag gjorde en gluten-och mjölkfri blåbärspaj efter följande recept:
 
Gluten/mjölkfri blåbärspaj:
 
2 dl glutenfri ljus mjölmix
1 1/2 dl havregryn
100g mjölkfritt margarin eller smör
1 dl socker
3-4 dl blåbär
 

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda glutenfri mjölmix och havregryn med 1 deciliter socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med mjölblandningen tills det bildar en kletig deg.

Smöra en pajform med 24 centimeter i diameter. Lägg i  blåbären och sockra lite lätt. (Jag strödde även över ca 1 msk maizenastärkelse för att undvika att pajen blev vattnig.)

Fördela sedan mjölblandningen så finfördelat som det går över bären.

Grädda pajen i cirka 30 minuter och passa så att den inte blir bränd.

Pajen är färdig och stelnar snart även om den verkar lös när du tar ut den ur ugnen.

 
En underbar söndag med promenad längs havet.
 
 
H passade även på att byta vinterdäck mot sommardäck i helgen.
 
Nässelsoppa, blåbärspaj, sommardäck och sommartid får alltså sätta punkt för vintern.
Hej vår, hej sommar!
 
I morgon rustar jag mig för utbildning och packar väskan för Göteborg dit Lisbeth och jag styr kosan tidigt torsdag morgon. Vi ska utbilda oss, bo på hotell, överäta lakrits och choklad och ha allmänt trevligt mellan lärdomarna. 
 
En spännande vecka att se fram emot alltså.
 
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Åh nässelsoppa, det kokade alltid min farmor, så gott! Har aldrig provat din variant, intressant och tack för tips! Det dröjer nog en månad innan nässlorna vågar sig fram här i mitten av landet dock...

//PIllan