Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Sega havrerutor med tranbär.

 
Det var ett tag sedan jag delgav något recept här på bloggen. Tyvärr blir det inte att jag ställer till kakbak i den omfattningen som jag bedrev förr. Men i helgen när fikasuget satte in bakade jag sega havrerutor - ett recept jag hittade hos tidningen Hembakat - och som bakas i långpanna och inte tar många minuter i anspråk. Jag använde mjölkfritt margarin och halverade satsen, vilket fungerade utmärkt. Tänk bara på att använda en mindre form i så fall. (Jag använde en fyrkantig form med måtten 22x22 cm.)
 
Nästa gång jag bakar kakan ska jag prova byta ut en del av havregrynen mot kokosflingor. Tror det kan bli rikitgt gott.
Kakan är godast ljummen och serveras med fördel med bär och lite vispgrädde, men går bra att äta som de är. Ungdomarna i huset gav dem klart godkänt.
 
Receptet följer nedan:
 
Sega havrerutor
 
 
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
10 dl havregryn
1 msk bakpulver
250 g smör
1 dl ljus sirap
2 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader. Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.
Smält smöret och häll det tillsammans med sirapen och äggen över de torra ingredienserna. Blanda ihop allt till en kladdig smet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15–18 min. Den ska inte kännas riktigt färdiggräddad, då blir den torr och hård. När den kommer ut ur ugnen sjunker den ihop och stelnar lite. Skär den i rutor när den har svalnat.
 
 
Lycka till!
 
Kram Cecce