Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tacopaj och andra framgångsrecept!

 
 
Igår gjorde jag tacopaj! En favorit när det gäller köttfärspajer och receptet hittar ni nedan.
Har ni inte testat innan så gör. En rikitgt god och mättande paj.
 

Tacopaj

3 dl vete/dinkelmjöl (eller glutenfri mjölmix)
0.5 tsk salt
100 smör
 2-3 msk vatten
 
Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk olja
1 lök
1 påse tacokrydda
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 tomater
 
Täcke:
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
 
Sätt ugen på 175 grader.
Mixa snabbt i hop mjöl, smör, salt och vatten i en matberedare till en deg. Låt vila en stund i kylskåp.
Tryck ut degen i en ugnsform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Förgrädda ca 15 minuter i 175 rader.
 
 Skala och hacka löken.
Stek köttfärsen och löken. Pressa i vitlöken.
När köttfärsen är stekt tillsätter du tacokryddorna och vattnet.
Låt puttra tills vattnet nästan är borta.
 Häll köttfärsen i pajskalet.
 Hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen.

Blanda ihop crème fraichen, majonnäsen och den rivna osten och bred ut smeten över tomaterna.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter tills ytan fått fin färg.
Skala och skiva rödlöken.
Garnera med rödlöksringar och peperoni och servera med grönsallad eller hackade grönsaker, nachochips och kanske en salsa.
 
 
Sportlov in da house!
 
Sovmorgnar avlöses med full aktivitet.
I måndags i form av Ikeabesök och oplanerad inhandling av en styck Malmbyrå som var helt omöjligt tung för att bära upp i lägenheten. Fick montera ner hela paketet och bära upp bit för bit upp i lägenheten. Nu ligger delarna prydligt staplade i vardagsrummet i väntan på montering.
So far so good.
 
Därefter bakning av semlebullar både "vanliga" och glutenfria och två stycken morotskakor som allihop ska packas ner i en väska för vidare transport till Stockholm. Är inte klar riktigt än då fler morotskakor ska bakas liksom syltgrottor och cookies. Det är i alla fall min plan.
Det vankas kalas och då gäller det att vara förberedd. Det här med att resa med ett batteri av burkar  och bakformar med kakor är inget konstigt alls. Det var min vardag under åren 2014-15 då jag drev cafe i Oskarshamn för er som är nya läsare här inne och kände mig som en resande bullmamma...haha! 
Alltså får klädtygen stå tillbaka för kakor i morgondagens packning på SJ-tåget.
 
Igår hade vi även besök av finaste Lotta som var här och fikade. Stackars Lotta hamnade mitt i bakeuforin samtidigt som Rebecca bedrev filminspelning av hur man gör en tacopaj inför en engelskuppgift (!) som hon fått i läxa. 
Mjöliga fingrar på kladdig mobiltelefon i bakvarmt kök och yvigt fikande däremellan.
Välkommen hem till oss!
 
Igår kväll var vi  och hämtade sonen från Jönköping på Lunds Centralstation.
Blir ett kort besök denna gång men lika mysigt för det. Vi ses ju inte så ofta och jag grottar ner mig i ett omhändertagande som anstår en mamma lycklig över en återvändande unge.
Jag mår alltid bäst när flocken är samlad.
 
Till sist:
Blir så stolt över mig själv när jag motar mina rädslor (läs: övningskör med mellansonen).
Och när jag inte känner efter så mycket - bara diciplinerar mig i mina bra vanor.
 
 Två framgångsrecept skulle jag tro.
 
Kram Cecce