Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Sju råd för att brygga gott kaffe.

Detta inlägg är i samarbete med Bygghemma.
  
 
 
Det allra första jag gör så fort jag slagit upp mina blå - varje dag, årets alla 365 dagar utan undantag- är att dricka kaffe. Det bästa som finns är att vakna till ljudet av kaffekokaren i köket och bli serverad den första koppen kaffe av Håkan. Perfekt sätt att anta en dag på. Blunda, smaka och njut!
 
Bara ni som dricker kaffe förstår.
 
 
 
Under tiden för sommarkafeet som jag drev tillsammans med Charlotte var kaffet centralt när det gällde att servera den bästa fikan, för vad vore kakorna utan gott kaffe? Det går liksom hand i hand för att helhetsupplevelsen ska bli komplett.
 
 
 Min favoritbryggare! (Bild från Bygghemma.se)
 
 
Så.
Är du som jag på jakt efter en ny kaffebryggare så har Bygghemma just nu bra priser på kaffebryggare.
 
 
 
Här nedan kommer mina 7 bästa råd när det kommer till att göra riktigt gott kaffe - egentligen inga nyheter men väl så viktiga att påminna sig om ibland.
 
 
 Vattnet! Eftersom de bryggda kaffet i kaffekoppen består till största delen vatten är det viktigt att vattnet är färskt, rent och kallt. Utan bra vatten - inget gott kaffe.
 
 
Temperatur. Se till att din bryggare brygger kaffet i rätt temperatur, som helst ska vara mellan 92-96 grader för att smakerna ska frigöras optimalt.
 
 
Förvaring. Jag förvarar alltid mitt kaffe i en tättslutande burk (gärna i originalförpackningen) i ett skåp. För att kaffet ska hålla sig färskt så länge som möjligt (vilket också är en förutsättning för gott kaffe) är det viktigt att det förvaras rätt. Gärna i tättslutande i ett mörkt och svalt utrymme.
 
 
Dosering. Jag väljer oftast ett mörkrostat kaffe. Jag är en fan av mörkt och fylligt kaffe skåning som jag är...haha. Blaskigt och tunt kaffe betackar jag mig för. Att överdosera kaffet är dock inte heller bra.
Vilken rostning man väljer är så klart en smaksak.
 
 
Filter! En inte ovidkommande detalj för gott kaffe. Jag är noga med att fukta filtret innan jag häller i kaffebönor. En detalj jag lärt mig för att inte kaffet ska ta smak av filtret. Också ett bra tips om man vill undvika att filtret "viker" sig.
 
 
Bryggtiden är inte ovidkommande. Inte för lång. Inte för kort. Sex-Sju minuter lär vara den bästa tiden när det gäller tiden för bryggning.
 
 
Glöm inte att rengöra bryggaren, något jag tyvärr slarvar med. Det lär dock löna sig både vad gäller smak men också för att kaffebryggaren ska hålla bra kvalite så länge som möjligt.
 
 
Så.
Några kaffe-råd att påminna sig om i sommarvärmen som jag hoppas du kan ha nytta av.
Njut av solen, värmen och inte minst kaffet. 
 
 Kram Cecce
 
Kommentar postad
Åh så perfekt inlägg! Är själv allt annat än kaffedrickare så varje gång jag har vänner över och ska bjuda på fika får de själva fixa med kaffet då det bara blir katastrof när jag gör det, haha ;) Men nu ska jag se till att ta till mig av de här tipsen och lyckas servera en god kopp kaffe!
Svar: Så bra om jag lyckats inspirera dig!Lycka till med kaffet i sommar:-)
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben