Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

En artonåring och Peanutbutter Cupcakes med choklad.

 
God dag torsdag!
 
Kanske veckans bästa dag? I alla fall ser jag fram emot att ikväll  packa min väska för att bege mig mot östkusten och Oskarshamn under morgondagen. Jag ska  suga musten ur helgen i form av nära umgänge med min bästa vän A, gå promenader, svinga ett glas rött, träffa andra sköna kvinnor, prata natten lång om livets ups-and-downs ...ja, ni vet, sådana saker man gör med sin bästa vän. Vi som fattar varandra utan att egentligen behöva prata alls.
 
 
I går kväll ville artonåringen baka. Bara så där! Han fastnade, efter att ha sonderat terrängen i mina bakböcker (jag har en del...) för Roy Fares Peanut Butter Cupcakes och satte i gång med att vända upp och ner på köket i färd med att leta efter ingredienser.  Eftersom kylen inte var utrustad med tillräckligt mycket vispgrädde och jordnötssmör för att göra frosting (en tonårings framförhållning är inte på något sätt att anklaga här), fick det bli en variant av cupcakes med extra jordnötssmör och chokladbitar i, istället. Ett tilltag som visade sig vara alldeles lyyysande!
Åh, så goda de blev!
 
 
 
 
Så här ska de egentligen se ut, enligt recept.
 
 
 
Att vänta i 15 minuter när man är cupcakes-sugen kan vara lääänge!
 
 
Voila! Klara. Inga hemkunskapsmuffins precis, som sonen stolt deklarerade när han smakat och insett att de var perfekt gräddade, det vill säga, inte torra utan lagom krämiga i mitten men lite knapriga på ytan. Well done!
 
Vi gjorde dem mjölkfria (förutom chokladen) och använde havremjölk och mjölkfritt margarin. Går säkert att använda glutenfritt mjöl också, om någon vill prova det…
 
Här kommer det ordinarie receptet:
 
Peanut Butter Cupcakes
 
200 g mjölk, 3 % (2 dl)
5 g vitvinsvinäger (0,5 msk)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
3 g bikarbonat (0,5 tsk)
2 g bakpulver (0,25 tsk)
3 g salt (0,5 tsk)
150 g farinsocker (2 dl)
50 g osaltat smör, rumstempererat
150 g crunchy jordnötssmör (1,5 dl)
55 g ägg (1)

Frosting
200 g creamy jordnötssmör (2 dl)
100 g osaltat smör, rumstempererat
120 g florsocker (2 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
3 g salt (0,5 tsk)
100 g vispgrädde (1 dl)
 
 
Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Blanda mjölk och vinäger i en bunke.
Sikta ner mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa farinsocker, smör och jordnötssmör fluffigt i en annan bunke. Vispa ner ägget. Blanda i de torra ingredienserna och mjölkblandningen i omgångar. Blanda tills det blir en slät smet.
Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till tre fjärdedelar med smet och grädda mitt i ugnen i 19 minuter. Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.
 
Frosting
 
Vispa jordnötssmör, smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Vispa tills det blir en jämn frosting. Tillsätt slutligen saltet och därefter grädden i omgångar. Vispa tills det blir en fast och fin frosting.
Spritsa frosting på varje cupcake
 
Lycka till!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ser sjukt goda ut. Jag skall ge mig på att baka veganskt imorgon. Skall bli spännande. Ja jösses vad tiden går. Det var ett tag sedan.

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben