Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Inför studentbuffe - dubbelmarinerad kycklingfile med citron och basilika

 
Igår testlagade jag dubbelmarinerad kycklingfile med citron och basilika. Ett recept jag hittat på nätet (hemmets journal) och som jag vill prova att göra inför studentbuffen i juni.
Kändes som ett säkert kort att laga till middag inför testpanelen hemma bestående av Håkan och Rebecca. Dessutom bra med rätter som går att förbereda så långt som möjligt, så man slipper stå med maten in i det sista. Kommer vara mycket nog ändå på självaste studentdagen.
 
Nåväl. Rätten föll väl ut i testet och var riktigt god. Var lite rädd at kycklingfilen skulle bli torr och tråkig. Men icke. Eftersom jag använde termometer och tog ut kycklingen vid 70 graders innertemperatur undkom jag torr kyckling. Marinaden av olivolja, salladslök, basilika och citron gjorde sitt till.
 
 
 
Här är receptet om det är någon som vill prova:
Perfekt till sommarens buffer och utflykter!
 
 
 800 g kycklingfilé
salt och peppar
1 msk smör

Marinad 1
1 msk soja
2 msk rapsolja
1 st vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås

Marinad 2:
1 dl olivolja
1 msk kycklingfond
1 msk flytande honung
1 st citron pressad saft
4 st salladslökar
salt och peppar
0.5 kruka basilika

Servera med:
sockerärter
 

Gör så här:
 
Marinad 1: Blanda samman soja, olja, pressad vitlök och sweet chilisås i en plastpåse. Lägg i kycklingen och knyt påsen. Marinera i 2 timmar i kyl eller över natten. Vänd påsen någon gång.

Torka av filéerna och krydda med salt och peppar. Bryn runt om i smör i stekpanna. Tillaga klart i ugn tills innertemperaturen är 70°. Låt kycklingen vila i 15 minuter.

Marinad 2: Blanda samman olja, fond, honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skiva kycklingen och lägg upp på ett fat. Skeda över marinad 2 och toppa med strimlad salladslök och basilika. Täck över och låt stå minst 20 minuter innan servering. Servera med sockerärter. (Tips: Lägg gärna kycklingfilen i marinaden kvällen före så den hinner suga i sig alla goda smaker)
 
 
 
Denna vecka har jag vissa morgnar haft sällskap av min blivande man på bussen in mot Lund, då Håkan arbetar i Malmö i veckan. Trevligt att få tillbringa en hel arbetsvecka tillsammans och mysigt att ha vuxensällskap kring middagsbordet på kvällarna. En försmak av vad som komma skall. Så småningom. Just nu planerar vi inget annat än att fortsätta med två boenden längs två kuster, vilket kanske kan upplevas konstigt för en del. Men för oss är det ett bra upplägg med tanke på arbetssituation och barn. Vår boendetid tillsammans kommer.
 
Ikväll bär det av till Helsingborg då en vän har releaseparty och helgen kommer ägnas åt bröllopsplanering av olika slag. Inbjudningskort ska fixas, bröllopsmiddagslokal bestämmas och möte med vigselpräst ska också hinnas med. 
Och så ser jag fram emot att möta studentsonen som kommit hem från Spanien och som direkt efter, utan mallanlandning i hemmet, gett sig i väg på skolresa till Trollhättan. Det var drygt en vecka sedan vi sågs och det ska bli roligt att höra hans berättelser.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben