Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har mellandagar.

 
Inte den vackraste bilden på oss två, måhända.
Men blåsigaste?
 
 
Och nej, bilden är inte svartvit. Eller jo...det är precis så här det ser ut just nu här i skåne. Grått, grått och åter grått. Vet inte när jag såg solen senast.
 
Vi har tagit promenader varje dag i alla fall. Försökt ta oss ur det stora slöa sköna inohus, med godsaker i alla vrår. Det blir lätt så under julen. Ett frosseri i julmat och rester och en massa godis och det kräver sin rörelse för att inte falera helt.
 
Vi har de senaste dagarna mest varit inomhus, kollat på Netflix och bara tagit dagen som den kommer. Har sett bland annat Home for Christmas...en norsk serie som fångade oss helt. Se den om ni inte redan gjort.
 
 
 
Tänkte så här mellan jul och nyår dela ett recept med er, på en kaka/tårta som jag bakade till julafton som var sååå god. Tänkte att jag tillfogar den receptsamlingen här så jag inte tappar bort receptet. Receptet och bilden ovan är hämtad från köket.se och är från ett program som sändes innan jul med Tina Nordström och Johan Sörberg. En chokladig historia som smälter i munnen. Jag bakade den utan jordnötter och kakaonibs då jag har allergiker i familjen och inte hade några kakaonibs hemma. Däremot hade jag nystött kardemumma i chokladganachen (och ingen ingefära) vilket blev jättegott om någon vill prova.
 
Jag bakade kakan i en form ca 22 cm i diameter.
 
 
Tårta

270 g ägg
225 g farinsocker
225 g mörk choklad 70 %, hackad
225 g smör
180 g vetemjöl
7 g bakpulver
30 g kakaonibs
150 g salta jordnötter (kan uteslutas)
 

Ganache
200 g grädde
350 g mjölkchoklad
50 g färsk ingefära, finriven
80 g smör, rumstempererad
 
Tårta
 
Sätt ugnen på 220 grader.
Vispa ägg och farinsocker. Smält smöret. Rör ner chokladen i smöret och blanda till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner choklad- och smörblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölblandningen och kakaonibs.
Fördela smeten i två fodrade tårtringar/springformar, 10-13 cm i diameter alternativt i en större, 20-23 cm i diameter. Fyll upp med smet ca 2 cm ifrån kanten. Strö över salta jordnötter.
Grädda i exakt 12 minuter och 30 sekunder, tårtan ska vara lite lös när den tas ut ur ugnen. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur så att mittenpartiet sjunker lite. Låt svalna helt.
 
Ganache
 
Hacka chokladen fint.
Koka upp grädde med ingefära. Häll grädden över chokladen. Blanda och mixa slätt. Tillsätt smöret och rör till jämn konsistens.
Häll sedan ganachen över tårtan så att den täcker den del som sjunkit ned i mitten. Ställ tårtan i kylen. Servera tårtan kall.
 

 
Min tårta blev inte lika fin som på bilden ovan men goood blev den.
 
Min syster hade gjort en tiramisu enligt italienskt recept och en mjölkfri saffranskladdkaka fick också göra chokladkakan sällskap.
 
Nu släpper vi julen och blickar fram emot nyår. I morgon kör jag och Håkan och Rebecca till Stockholm och blå huset i skärgården för att fira nyår tillsammans. Det blir ett litet nyårsfirande men vi ska göra det så festligt vi kan. Längtar till vyernerna, vattnet och huset, då det var ett bra tag sedan jag var där senast. Alltid skönt med lite ombyte i tillvaron och det känns tacksamt att ha möjligheten.
 
Således ska denna afton ägnas åt packning. Nyårsblåsan blir i år en glittrig sak längst in i garderoben, men väl så användbar för den lilla festen. Det ska hursomhelst bli spännande med ett nytt år och jag vet redan nu att det kommer bli ett spännande år för mig med nya utmaningar. Mer än så tänker jag inte berätta just nu.  Ni kommer få veta tids nog.
 
Jag vet att många tänker att 2020 varit ett riktigt skitår. Jag kan hålla med till viss del, men väljer ändå att minnas de ljusa stunderna, för de har också funnits.
Vi har köpt ett hus. Jag har börjat studera. Vi har haft en fantastisk sommar. Vi har varit friska.
En son har flyttat. Jag har äntligen gått till optikern och förärats med glasögon. Jag har träffat nya människor och fått nya erfarenheter. Inte illa alls faktiskt. 
 
Med det önskar jag er alla ett riktigt gott nytt år!!
 
Kram Cecce
Karin
Kommentar postad
Gott Nytt År från ett snöigt Härjedalen
Svar: Hej, och tack för hälsning. God fortsättning! Har sett att ni har mycket snö i norr.Här i sydväst där jag bor har vi än så länge ingen snö, men runt om i skåne är det numera vitt. Vi får väl se om jag får se snön denna vinter. Det var ett tag sedan sist:-)
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben