Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Ljuvlig Pinocciotårta med maräng, passionsfruktscurd, vispgrädde och jordgubbar till skolavslutningen.

 
Så har det då äntligen varit skolavslutning!
Det ÄR en speciell känsla att ha sommaravslutning och även om jag inte arbetar på en "vanlig" grundskola var sommarlovskänslan påtaglig. Jag hade bakat Pinocciotårta till avslutningsfikat och det blev en fin avslutning tillsammans.
 
Pinocciotårta, Brittatårta eller Herrgårdstårta - kärt barn har många namn. Egentiligen är originalutförandet endast med grädde men det går bra att fylla den med frukt och bär. Denna gången fyllde jag även tårtan med en passionsfruktscurd. Ljuvligt med det lite söta till det syrliga.
Prova gärna det!
 
 
 
 
Jag bakade tårtbottnen i en långpanna och delade bottnen på mitten. På så sätt får man en tårta som räcker till ca 12 bitar. Vill man göra en större tårta bakar man två hela bottnar som man lägger ovanpå varandra med grädde och bär emellan.
 
 
 
HAr skrivit ner receptet tidigare men här kommer det igen, inkl passionsfruktscurd:
 
Tårtbotten:
 
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
135 g (1 ½ dl )strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
120 g (2 dl) vetemjöl
¾ dl mjölk
 
Maräng:
 
5 äggvitor
225 g (2 ½ dl) strösocker
1 dl flagad mandel (kan uteslutas)
 
Passionscurd:
 
135 g (1.5 dl) strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
1 dl saft från passionsfrukter (finns färdigpressad i frysdisken på Ica)
50 g smör skuret i kuber 
 
Fyllning:
 
5 dl vispgrädde
30 g (0,5 dl) florsocker 
1 l jordgubbar/och eller blåbär
 
GÖR SÅ HÄR:
 
 Botten:
Sätt ugnen på 135 grader varmluft, (150 grader vanlig ugn).  Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

Vispa smör och strösocker fluffigt i 5 minuter. Tillsätt äggulorna en i taget, och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

Maräng: 
Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
Strö mandelspån över marängen.

Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 25-30 min tills marängen ser frasig ut. Låt den kallna på plåten.
 
Passionfruktscurd:
Häll socker, ägg och passionsfruktssaften i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.
När curden blivit tjock ( det kan ta en stund men går fort mot slutet), tar du av den från grytan. Om man vill kan man sila bort kärnorna från passionsfrukten.
Lägg i smöret tills det har smält.
Låt curden svalna.
 
 
Montering: 
Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka.  Ringla passionfruktscurden på den understa bottnen . Vispa grädden fluffig och bred ut ovanpå curden. Man kan ev spara lite av grädden som garnering. Lägg över jordgubbsbitar. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa ev resten av grädden som toppar med på tårtan. Dekorera med bären.
 
 
 
En supergod tårta som lämpar sig till sommarens alla festligheter. Varför inte till midsommar?
 
 
Så här i fredagskvällen kan jag summera både skolavslutning på jobbet i går, en afterwork med före detta kollegan på Grand Hotel i Lund med den sedvanliga räkmackan och vin därtill, och en avslutningslunch  på Trädgårdskafeet i Malmö med nuvarande kollegor och chef idag. Ytterligare en stor räkmacka slänk ner...haha!
Idel festligheter alltså.
 
Är så nöjd med att luta mig tillbaks i soffan i en ljum fredagskväll och bara insupa lukten av ledighet.
Aahh...den bästa tiden är utan tvekan NU.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben