Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När böcker byts mot tårta.

 
Dagens tårta.
 
Grattis till alla Cecilior runt om i landet. Nu är inte min namnsdag anledningen till tårta, utan sonens flickvän som fyller tjugo. Jag och Rebecca tog oss en tur till Limhamn och Malmö för att gratulera med blommor, tårta och adventspynt inköpt på Ikea. När man precis flyttat till lägenhet kan adventspynt vara på sin plats att lysa upp i vintermörkret tänkte vi.
 
 
 
Tårtan som ni ser på bilden är en variant av Pinocciotårta fast i kladdkaksmodell. Lätt att baka och riktigt god. Receptet lånade jag av Camilla Hamid och kommer här:
 
Vaniljkladdkaka
 
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
 

Maräng
2 äggvita
1 dl strösocker
0,5 dl mandelspån (eller krossade hasselnötter kan uteslutas)

Dekoration
4 dl vispgrädde, kylskåpskallt
1 krm bakpulver
250 g färska jordgubbar (jag använde hallon)
 
 
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme 
 

Kladdkaka
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.

Maräng
Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager. Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.

Dekorering
Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!
 
 

 
Innan vi åkte till Malmö var vi hos min äldsta dotter i Lund, då hennes pojkvän också fyller år idag.
Jag hade gjort en min sedvanliga jättechokladboll som vi hade med oss. En slags mini-tårta för två, typ. Blev bjudna på dotterns goda saffransbullar med vit choklad så det blev dubbel fest.
Och vi har härmed inlett årets första adventsfika.
 
 
 
Här står yngsta dottern Rebecca och jag framför ett hallmöblemang på Ikea idag, som vi tänkte: Detta ska vi ha, och fotade både möbler och oss själva.
 
Med oss hem från Ikea blev det dock inga hallmöbler med väl hyacinter, krukor, ljusslingor och adventsstjärna.
 
 
 
 
Det är alltid speciellt med de första hyacinterna. Ser fram emot att få ta fram adventstärnor och annat ljuspynt som lyser upp.
 
 
Det är nu två veckor sedan jag skrev här inne senast. Sååå skönt att få ägna helgen åt något annat än att sitta fastnaglad vid dator och böcker och få ägna mig åt praktiska ting som att baka och pynta. Den senast tiden har det varit hektiskt med att få in min tredje inlämningsuppgift för terminen -en analys av en vetenskaplig artikel. På engelska dessutom. Det har tagit den mesta av min lediga tid i anspråk och jag fått sätta allting annat åt sidan. 
Nu går jag in i en något lugnare period, då nästa inlämning inte är förrän i mitten på januari. Nåväl. Det kommer bli en speciell jul på många sätt. Dels på grund av pandemin men även på grund av att jag måste studera hela julen. Men ändå. Något lugnare tempo i alla fall för nu.
 
För övrigt försöker jag vänja mig vid att bara ha en tonåring hemma. När tredje barnet i skaran försvann blev det tomt härhemma. Märklig känsla. Var inte helt beredd på att varje yta space som gavs luft skulle bli så märkbar?
Samtidigt är det ju så livet ska vara. Nu njuter jag av att ha en unge kvar och tar vara på hennes närhet, vilja och ovilja i livet mellan barn och vuxen. En härlig tid det med.
 
En annan positiv sak är maken numera kan arbeta lite mera obundet av statitionering, vilket innebär att jag får fylla rummen med hans närvaro även i vardagen. Det finns fördelar och nackdelar med allt.
 
I morgon åker jag till jobbet som vanligt. Tacksam trots allt i denna konstiga tid då allt är som vanligt men ändå inte. 
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben