Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Äppelkaka med salt kolasås.

 
 
Måste bara dela med mig av receptet till äppelkakan med salt kolasås jag knåpade ihop inför min lilla Dualitfilm.
Receptet till själva äppelkakan är nästan detsamma som plommonkakan med lakrits jag bakade för ett tag sedan men bytte ut plommon mot äpple och lakrits mot kanel.
 
 
Dessutom ville jag prova att göra en något nyttigare kaka och använde mig av ett för mig nytt slags socker.
Kokossocker.
Kung Markatta har numera i sitt sortiment detta ekologiska och oraffinerade kokossocker som är gjort på kokosblommans söta och näringsrika nektar som ger en karamell-liknande smak. Går att använda som ersättning mot vanligt socker. Inte dumt alls.
 
 
Och för att förstärka det nyttiga ytterligare bytte jag ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl.
Mandel och äpple smakar ljuvligt i hop och gör kakan något mer GI-vänlig utan att förta den goda smaken.
Tvärtom.
 
 
 
 
 
 
 
 
Idén till den salta kolasåsen fick jag då jag funderade på vad som kunde smaka gott tillsammans med äpple och som kunde vara en variant till topping.
Äpple? Kola? Salt? Jojomen. Kan säga att jag inte tänkte fel.
En av mina kollegor satte i sig nästan hela kakan all by him self.
Haha...ett gott betyg!
 
Servera äppelkakan med lite lättvispad grädde och ni har något riktigt gott att förgylla mörka höstkvällar med.
Prova!!
 
Receptet kommer längst ner i inlägget. 
Missade ni min lilla film där jag bakar kakan kan ni se den i detta inlägg.
 
Så.
Baka nu!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äppelkaka med salt kolasås
 
 
150 g smör

1.5 dl strösocker

1,5 dl kokossocker

3 ägg

2½ dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

3-4  äpplen

 ca 1 msk strösocker, 

ca 2 tsk kanel

 

 

Sätt ugnen på 175°.

Rör smör och socker och kokossocker vitt och pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör ännu en kort stund.

Blanda mjöl, mandelmjöl med bakpulver innan det rörs ned i smeten. 
Slå den i välsmord, bröad form.

Skala och kärna ur äpplena. Dela i tunna klyftor. Vänd bitarna i socker och kanel.

Tryck ner äppelbitarna i smeten och strö lite socker och kanel över.

Grädda kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter eller tills kakan känns fast vid prov med sticka.

Låt svalna.

 

Kolasås:

1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap

några nypor flingsalt (smaka av för önskad sälta)

Gör så här:

Koka kraftigt i 2–3 min och låt svalna.
Ringla den ljumma såsen över kakan.

Servera gärna med lättvispad grädde.

 

Smaklig spis!

 

Kram Cecce

 
 
 
Kommentar postad
Låter lite gott ju :)
Ha en fin Tisdag/Kram Annmi
Kommentar postad
Mm det låter både spännande och gott. Ska absolut prova. Kram Anette
Kommentar postad
Gaaah! Ser galet gott ut!!
Kommentar postad
Vad det ser gott ut!

Jag har chansen att bli Veckans blogg hos Besökstoppen (http://bloggar.besökstoppen.se). Man röstar i högerspalten genom att klicka på Junitjej och på RÖSTA-knappen. Jag skulle bli väldigt glad om du ville rösta på mig!

Ha en trevlig kväll!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben